Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić u posjeti Maroku(foto i video)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić danas je u Rabatu razgovarao sa premijerom Maroka Sad Edinom El Otmanijem o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

El Otmani je rekao da Maroko neće mjenjati stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, kao i da će nastaviti da poštuje teritorijalni integritet Srbije, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na sastanku je dogovoren početak pregovora o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Maroka koji bi predstavljao prvi dokument takve vrste između Srbije i neke države Afrike.

Ocjenjeno je da bi takav sporazum Srbiji otvorio pristup velikom afričkom tržištu čime bi ona postala centar marokanske ekonomije u regionu Jugoistočne Evrope.

Ljajić i El Otmani saglasili su se i da oblasti tekstilne industrije, poljoprivrede, autoindustrije, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, nude značajne mogućnosti za povećanje obima robne razmene između Srbije i Maroka.

Ministar Ljajić je, tokom svog boravka u Rabatu, sa ministrom turizma, vazdušnog saobraćaja, zanatstva i socijalne ekonomije Maroka Mohamedom Sažidom potpisao međudržavni sporazum o ekonomsko-trgovinskoj saradnji, kao i Memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Ljajić se u Maroku sastao i sa predsednikom parlamenta te države Habibom El Malkijem, ministrom industrije, investicija, trgovine i digitalne ekonomije Mulom Hafidom El Alanijem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO