Ministar finansija: “Broj otkaza znaće se na leto”

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će se do jula izaći sa planom racionalizacije broja radnih mesta u javnom sektoru.

“Koliko će biti otpuštanja i stvarnog viška zaposlenih zavisiće od mesta na kojem se oni nalaze i od toga koliko će se njih odlučiti da ranije ode u penziju”, rekao je Vujović je za RTS.

On je rekao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na novoj sistematizaciji platnih razreda, na osnovu koje će se znati koliko ljudi radi na pojedinim mestima, koliko su plaćeni i gde su viškovi.

“Nije cilj smanjenje zaposlenih nego efikasna država i da građani imaju veću motivaciju da rade u privatnom sektoru”, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, Svetska banka će strukturnim kreditima od oko 630 miliona dolara pomoći restrukturiranje ključnih javnih preduzeća, reformu državne uprave i restrukturiranje društvenih preduzeća u Agenciji za privatizaciji.

Vujović je rekao da će državna preduzeća imati svoje planove restrukturiranja, a govoreći o Srbijagasu, dodao da prvo treba uvesti discipilinu i otkloniti gubitke koje to preduzeće ima zbog neplaćanja gasa, a onda rešavati pitanje funkcionisanja preduzeća.

“Kad se uvede disciplina i građani i firme počnu da plaćaju gas, tek tad ćemo moći da se uhvatimo u koštac sa struktorom troškova Srbijagasa, načinom funkcionisanja”, rekao je Vujović.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović: “Nismo ni zagrebali javni sektor”

Pred Srbijom je vrlo ambiciozan program smanjivanja deficita i reformski paket koji ne bi bio ostvariv bez MMF, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Petrović je za RTS rekao da je sa MMF-om postignut dogovor i da smo na početku trogodišnjeg puta, ali i da su veliki izazovi ispred nas.

Prema njegovim rečima, jedan od velikih rizika jeste reforma javnog sektora, budžetskog sektora, odnosno zapošljavanje, smanjivanje zaposlenosti u tom budžetskom sektoru, ali paralelno sa tim i reforma tog sektora, školstva, zdravstva, javne administracije, da bi javni sektor postao efikasniji.

Predsednik Fiskalnog saveta je istakao da su rizici veliki i da to neće ići glatko i da je najteži problem reforma javnih i državnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju te da to predstavlja profesionalni, politički i socijalni izazov.

“Do sada mi nismo uspeli da zagrebemo taj problem. S druge strane, ako se taj problem ne reši, sve uštede od plata i penzija biće počišćene. Sada je velika prilika da uz pomoć MMF-a najzad taj deo sredimo i onda bi bio postignut veliki uspeh, jer bi se pored fiskalnih i budžetskih ušteda dobila jedna reforma koja bi značajno sredila važan deo privrede”, istakao je Petrović.

Povodom navoda u Vladi da će manjak biti manji od očekivanog Petrović je rekao da Fiskalni savet ima podatke za januar i da će za pet dana izaći sa analizama za taj mesec. “Postoje indikacije da je nešto bolje od proseka, ali je rano govoriti samo na osnovu jednog meseca”, zaključio je Petrović za RTS.

Sandzakhaber / izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO