Ministar Eroglu u Sarajevu: Turska voli Balkan i uvijek smo bili uz ove dobre ljude

Turska voli Balkan i mi smo kao Vlada uvijek bili uz ove dobre ljude, poručio je danas u Sarajevu ministar šumarstva i vodoprivrede Republike Turske Veysel Eroglu.

Eroglu
Eroglu foto AA

Ministar Eroglu, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Sarajevu, nakon obilaska mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na Kovačima, u izjavi za novinare osvrnuo se i na mitinge podrške premijeru Turske Recepu Tayyipu Erdoganu u BiH, ali i drugim svjetskim gradovima.

„Na ovaj način, Balkanci žele iskazati vjernost i zahvaljujemo im se na tim mitinzima podrške premijeru. Sutra popodne će i u Ankari biti održan nacionalni miting podrške. Nijedna vlada u Turskoj nije bila ekološki osviještena kao naša i nije zasadila toliko drveća, brojke ukazuju na to“, istakao je Eroglu. On podsjetio da su to prepoznale i brojne svjetske organizacije, poput Ujedinjenih nacija.

Turski ministar je kazao da su ljudi shvatili kako događaji u Turskoj nisu imali veze sa drvećem, već da su bili usmjereni protiv premijera Erdogana.

„Naš narod je to shvatio. I prijatelji izvan Turske koji vole naše zemlju su to shvatili. Stoga, i mitinzi koji se održavaju širom svijeta odraz su toga“, rekao je Eroglu.

Kada je riječ o referendumu koji će biti održan u Istanbulu o Gezi parku, Eroglu je istakao kako je potrebno pitati građane šta oni misle kada se neki projekat pravi. Napomenuo je kako premijer Erdogan želi referendum kako bi saznao šta građani žele.

„Mi, kao Vlada, na usluzi smo narodu. To i govorimo. Ono što građani ne žele, ne radimo, ono što žele, mi ćemo napraviti na najbolji mogući način. Čak i u Istanbulu prvo pošumljavanje započeo je premijer Erdogan 1995. godine. Osnovana je prva firma koja pripada Opštini Istanbul i koja je zadužena za pošumljavanje i pejzaže“, podsjetio je Eroglu.

(Agencija Anadolija) TRT

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO