Ministar Aleksandar Vulin ide dobrovoljno na vojnu obuku

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da će iskoristio priliku da se dobrovoljno javi za vojnu obuku. Vulin je jedan od rijetkih ministara odbrane koji ranije nije služio vojsku.
“Od sutra, kada prođem medicinske preglede, ja ću biti jedan od rezervista koji će prolaziti petnaestodnevnu obuku u kojoj ćemo se obučavati za sve ono što svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to i uradimo”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući večeras u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije.
Podsjetivši na vojno pravilo: “kaži – pa pokaži, uradi – pa naredi” Vulin je upitao da ako može on da ide, zašto ne može neko drugi.“Ako ja mogu da dam 15 dana svog života godišnje, zašto ne može neko drugi? Nema opravdanja da ne služite svojoj zemlji i da se ne borite za svoju zemlju”, poručio je ministar Vulin.On je pojasnio da momenta kada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka u Srbiji pa do danas, više od 200.000 zdravih, sposobnih muškaraca nije prošlo nikakav vid obuke i ne zna apsolutno ništa o odbrani svoje zemlje.
Prema njegovim riječima od prošle godine, od oktobra mjeseca, do sada već ide druga klasa različitih specijalističkih obuka. Ove godine predviđeno je 600 ljudi koji će se obučavati na ovaj način. To su muškarci, žene se ne pozivaju, stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku, ili su služili civilno, bez oružja.Govoreći o pozivanju na prigovor savesti, ministar je naglasio da će svi oni biti raspoređeni u jedinice civilne zaštite gde će proći bez oružja odgovarajuću obuku, te da je kazna za neodazivanje je 50.000 dinara.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO