Milošević: Korona može da ostavi posledice na mušku plodnost

BEOGRAD – U urološke ordinacije već se javljaju pacijenti koji su u prvom talasu epidemije preležali virus korona i koji sada imaju problem sa muškim sterilitetom.

Urolog prof. dr Aleksandar MIlošević kaže za Tanjug da već ima pacijente koji su imali kovid 19 i koji imaju usporene spermatozoide.

“Prva iskustva su da virus korona definitivno ima uticaja na muški sterilitet”, rekao je on.

O posledicama korone na muški sterilitet već je ukazala svetska nauka. Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huažong u Vuhanu pozvali su na hitna istraživanja dugoročnih posledica infekcije kovid 19 na plodnost muškaraca zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti i manjem broju spermatozoida i oštećenju testisa.

Prof. Milošević je pojasnio da virusi utiču na celo naše telo. Podseća da je tokom istorije bilo još virusa koji su uticali na mušku plodnost, te da je virus zauški doveo do toga da danas ima mnogo mladih muškaraca koji su preležali tu bolest i imaju sterilitet.

“Imamo pacijente koji su preležali zauške, koji imaju normalnu funciju, testisi normalno izgledaju, ali nemaju spermatozoide. Nemaju nijedan spermatozoid”, naveo je on.

Napominje da nije kod svih pavijenata koji su preležali zauške virus doveo do steriliteta, već samo kod pojedinih , jer svaki organizam različito reaguje. Milošević kaže da je tako i sa virusom korona.

Napominje i da virus korona ulazi u organizam preko pluća, jer je reč kapljičnoj infekciji, ali prelazi u krv i ima efekat na sve organe u telu.

“Mi smo u jednoj eksperimentalnoj, životnoj, civilizacijskoj fazi. Ne znamo kako će ovaj virus da deluje na testise kod muškaraca, ali će sigurno delovati”, naveo je on.

Pravi efekti virusa korona na muški sterilitet, kako je rekao, biće vidljivi narednih deceniju-dve.

Ukazuje da su se u poslednjih 15 godina, koliko se bavi sterilitetom kod muškaraca, parametri normalne funkcije sparmatoizida spustili, smanjili.

“Nekada je bilo normalno 20 miliona spermatozoida u mililitru sperme, sada je deset miliona, pokretljivost je sada niža”, naveo je i istakao da nisu samo virusi doveli do toga, već i savremeni način života.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO