Milisavljević: Opšta bolnica Novi Pazar snabdevena opremom, nedostaje stručni kadar

NOVI PAZAR – Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je ozbiljna i teška, ali pod kontrolom – izjavio je za RTVNP plućni hirurg, regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za Covid pandemiju prof.dr Slobodan Milisaljević.

Njegov stručni tim lekara iz Kragujevca, prema rečima direktora Opšte bolnice dr Meha Mahmutovića, pružio je dragocenu pomoć u stručno tehničkom smislu i organizaciji rada na odeljenjima. Šator ispred Pneumoftiziološkog odeljenja postavljen je da bi se ispoštovola epidemiološka procedura zaposlenih medicinskih radnika i u njemu nema pacijenata, objašnjavaju nadležni.

Lekarski tim iz Kragujevca, dva anesteziologa i infektolog sa plućnim hirurgom prof.dr Slobodanom Milisavljevićem na čeulu, stigao je u Novi Pazar u petak, kako bi pomogli lekarima iz Novog Pazara da se izbore sa aktulenim talasom epidemije.

”Zatekli smo relativno stabilno stanje ali praktično desetkovan kadar, što se tiče lekara, medicinskog osoblja i pomoćnih radnika. Pomogli smo u organizovanju posla, pravljenju puteva, organizaciji trijažnih ambulanti i odeljenja intenzivne nege, ali osnovni problem na koji smo naišli je nedostatak kvalitetnog kadra, zato što je većina lekara i tehničara praktično obolela od covid 19 i izbačeni us iz funkcije”, rekao je Milisavljević.

”Šator je postavljen u cilju presvlačenja radnika koji rade u crvenoj zoni, kako bi se ispoštovali svi epidemiološki principi”, objasnio je doktor Milisavljević i naglasio da u šatoru nisu pacijeni.

Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović ocenio je da je stručna pomoć iskusnih kolega iz Kragujevca u ovom trenutku od neprocenjivog značaja, te istakao da je Opšta bolnica dobro snabdevena svom potrebnom opremom. Ono što nedostaje je stručni kadar, kazao je Mahmutović. On je rekao da je stigla još jedna ekipa lekara, te da se i dalje očekuje kodrovska podrška kolega iz drugih zdravstvenih centara.

”U pitanju su ozbiljni profesionalci i njihova pomoć nama puno znači. Već se lakše funkcioniše, ali situacija jeste teška, jer odjednom je došlo do velikog priliva teških pacijenata za kratko vreme. To bi bio problem i za sistem mnogo veći od nas, ali već je vidljivo da će ovako uspostavljen sistem bolje funkcionisati. Nadam se daćemo u narednom periodu uspeti da iskontrolišemo situaciju. Korona je inače opasna bolest, ali zdravstveni sistem je ostao očuvan”, izjavio je Mahmutović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO