Milion evra Srbiji za kontrolu migracija

350

Delegacija EU u Srbiji i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisale su ugovor od milion evra za obezbeđivanje specijalizovane opreme u vrednosti od oko 350.000 EUR i obuke vlasti u Srbiji.

Time će se ojačati operativni kapaciteti naconalne granične policije u poslovima kontrole državne granice u skladu s relevantnim EU i medjunarodnim standardima, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

Kako se navodi, nabavka uključuje fiksni termovizijski sistem, ručne termovizijske kamere, opremu za pregledanje dokumenata i komunikacionu opremu, a iz ugovora će se finansirati i postavljanje do 50 gostujućih službenika iz zemalja članica EU u Srbiju i razmeštanje službenika nacionalne granične policije.

Biće osnovana kancelarija za operativnu i logističku podršku u Pirotu, kao koordinacioni centar za poslove upravljanja granicama koje obavljaju domaći i gostujući policijski službenici na istočnoj granici zemlje.

“Ugovor sa IOM-om će ojačati dugogodišnju saradnju sa Srbijom u oblasti kontrole migracija. EU je stala uz Srbiju i obezbedila najveći deo finansijskih sredstava neophodnih za pokrivanje potreba migranata koji prolaze kroz zemlju”, rekao je šef Delegacije EU, ambasador Majk Devenport u saopštenju i dodao da je Unija impresionirana konstruktivnom i pragmatičnom reakcijom Srbije na migrantsku krizu, i njenim humanim pristupom prema izbeglicama i migrantima.

On je rekao da su vlasti i eksperti u Srbiji učestvovali u diskusijama o migrantskom pitanju, čak i organizovali neke od njih i da EU i srpske vlasti svakodnevno razmenjuju informacije i koordinišu aktivnosti.

“Nastavićemo zajedno da radimo kako nikada ne bismo dozvolili da se opet nađemo u situaciji nekontrolisanih migrantskih tokova kao prošle godine, i nastavićemo da obezbeđujemo humane uslove za život izbeglicama i migrantima,” rekao je Devenport.

izvor: N1