Naslovna Vijesti Svijet Milion Britanaca protiv Trumpove posjete

Milion Britanaca protiv Trumpove posjete

U.S. President Donald Trump waits to speak by phone with the Saudi Arabia's King Salman in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. January 29, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Peticijom se Velika Britanija poziva da povuče poziv američkom predsjedniku da posjeti London i sastane se s kraljicom Elizabetom.

Više od milion ljudi potpisalo je peticiju kojom se Velika Britanija poziva da povuče poziv američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da posjeti London i sastane se s kraljicom Elizabetom.

Peticija je pokrenuta prije nego što je premijerka Theresa May uputila poziv Trumpu da doputuje u državnu posjetu Velikoj Britaniji, što znači da će doći na poziv kraljice Elizabete.

U međuvremenu, premijerka May rekla je da će američki predsjednik posjetiti Veliku Britaniju kao što je i planirano, uprkos peticiji.

“Pozivnica je upućena i prihvaćena je”, saopćeno je iz premijerkine kancelarije, bez navođenja mogućeg datuma posjete.

Mnogi britanski političari podržavaju peticiju u kojoj se kaže da bi “Trumpu trebao biti dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju u svojstvu šefa američke vlade, ali ne bi smio biti pozvan u službenu državnu posjetu”.

Vođa laburista Jeremy Corbyn na Twitteru je poručio premijerki da “neće odustati i da odgodi državnu posjetu i osudi zabranu ulaska muslimana”. U peticiji se navodi da bi ta posjeta mogla nanijeti sramotu kraljici zbog Trumpove “dobro poznate mizoginije i vulgarnog rječnika”.

Očekuje se da će američki predsjednik posjetiti Veliku Britaniju kasnije ove godine, prenosi Hina.

Međutim, kampanja za zaustavljanje te posjete uhvatila je zamah nakon što je Trump u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjene Američke Države i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena, uz obrazloženje da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

‘To bi nanijelo sramotu kraljici’

Peticija je dosad prikupila 1.191.000 potpisa.

“Donaldu Trumpu može se dopustiti da uđe u Veliku Britaniju kao čelnik američke administracije, ali ne bi trebao biti pozvan u državnu posjetu zato što bi to nanijelo sramotu kraljici”, navodi se u peticiji.

Kad peticija prikupi više od 100.000 potpisa, mora je razmotriti Parlament.

Zastupnici vladajuće Konzervativne stranke i opozicijske Laburističke stranke kritizirali su Trumpove poteze, a laburistički čelnik Jeremy Corbyn izjavio je da bi državna posjeta trebala biti stavljena na čekanje.

Izvor: Agencije

Exit mobile version