Milion Britanaca protiv Trumpove posjete

Peticijom se Velika Britanija poziva da povuče poziv američkom predsjedniku da posjeti London i sastane se s kraljicom Elizabetom.

Više od milion ljudi potpisalo je peticiju kojom se Velika Britanija poziva da povuče poziv američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da posjeti London i sastane se s kraljicom Elizabetom.

Peticija je pokrenuta prije nego što je premijerka Theresa May uputila poziv Trumpu da doputuje u državnu posjetu Velikoj Britaniji, što znači da će doći na poziv kraljice Elizabete.

U međuvremenu, premijerka May rekla je da će američki predsjednik posjetiti Veliku Britaniju kao što je i planirano, uprkos peticiji.

“Pozivnica je upućena i prihvaćena je”, saopćeno je iz premijerkine kancelarije, bez navođenja mogućeg datuma posjete.

Mnogi britanski političari podržavaju peticiju u kojoj se kaže da bi “Trumpu trebao biti dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju u svojstvu šefa američke vlade, ali ne bi smio biti pozvan u službenu državnu posjetu”.

Vođa laburista Jeremy Corbyn na Twitteru je poručio premijerki da “neće odustati i da odgodi državnu posjetu i osudi zabranu ulaska muslimana”. U peticiji se navodi da bi ta posjeta mogla nanijeti sramotu kraljici zbog Trumpove “dobro poznate mizoginije i vulgarnog rječnika”.

Očekuje se da će američki predsjednik posjetiti Veliku Britaniju kasnije ove godine, prenosi Hina.

Međutim, kampanja za zaustavljanje te posjete uhvatila je zamah nakon što je Trump u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjene Američke Države i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena, uz obrazloženje da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

‘To bi nanijelo sramotu kraljici’

Peticija je dosad prikupila 1.191.000 potpisa.

“Donaldu Trumpu može se dopustiti da uđe u Veliku Britaniju kao čelnik američke administracije, ali ne bi trebao biti pozvan u državnu posjetu zato što bi to nanijelo sramotu kraljici”, navodi se u peticiji.

Kad peticija prikupi više od 100.000 potpisa, mora je razmotriti Parlament.

Zastupnici vladajuće Konzervativne stranke i opozicijske Laburističke stranke kritizirali su Trumpove poteze, a laburistički čelnik Jeremy Corbyn izjavio je da bi državna posjeta trebala biti stavljena na čekanje.

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO