Naslovna Zabava Zanimljivosti Milijarder dobrog srca! Čitavo svoje bogatstvo dao siromašnoj deci

Milijarder dobrog srca! Čitavo svoje bogatstvo dao siromašnoj deci

1

Čak Fini, čovek koji je ‘izmislio’ prodaju u duty-free šopovima kakva je danas, zahvaljujući svom poslovnom umeću, zaradio je skoro osam milijardi dolara i 99 odsto tog novca dao siromašnoj deci za školovanje, piše Novi Magazin.

Ovaj 82-godišnji Amerikanac irskog porekla, 15 godina držao je u najstrožoj tajnosti svoje humanitarne aktivnosti, a nedavno je objavio da pre smrti želi da podeli i preostalih jedan posto svog bogatstva.

Uprkos gotovo nezamislivom bogatstvu koje poseduje, odnosno koje je posedovao, putovao je i oblačio se skromno, na ruci nosi sat vredan 10-tak evra, a njegova deca su uz školovanje morala da rade.

– Uvek sam smatrao da je funkcija novca koji imam da pomažem drugim ljudima. Moje je da teško radim… – izjavio je.

Pogledajte dokumentarac inspirisan njegovim likom i delom:
 
 

1 KOMENTAR

 1. Neverovatno za Ggoru njene stanovnike i njihovu vlast. Doduse nemaju ni vlasti niti obraz. Kako li UsmenBaldzi komentarise ovaj clanak. Budala! “Ja sam bre za vlast menjao i menjam nacije, partije sela i gradove. Pa ja sam na vlasti da sto vise para zgrabim a ova budala daje svo bogatstvo tamo nekoj sirotinji. Evo ja pravim gradske mostove za grdjane sela Brod, ustvari za brodske lisice.
  “Na Brodskoj rijeci ćuprija Mr. Bean – Baldžija…

                          “Specialists in creating bridges” Mr. Bean – Baldzi &Co
   
  Na naš je portal u poslednja dva dana stiglo ne baš mali broj komentara u vezi nekog famoznog mosta izgrađenog još 2009. godine u selu Brot. Većina tih spornih komentara naravno nije osvanulo na portalu zbog niskih uvreda adresiranih na ime i prezime gospodina Veisa Šerifija iz sela Kruševa, inače magistra tehničkih nauka.Nažalost u tom galopu uvreda nije pošteđene ni njegova porodica.
  Vođeni znatiželjom i tragom tih prozivanja i optužbi kontaktiran je lično gospodim  Šerifi sa molbom da ukoliko želi dati neko javno obrazloženje oko ove  najnovije afere u kojoj se kako izgleda konci vuku iz nekih krugova moći  u S.O. Dragaš.
    Gospodin Šerifi se rado odazvao našoj molbi, a koja je uslovljavana jednim demantom koji se odnosi i na web portal http://www.Vila-Goranka.de . Rado smu mu izišli u susret, te na početku ove zanimljive storije dajemo javni:
  _________________________________________________________________
                                                    D E M A N T I
  Web portal http://www.Vila-Goranka.de javno demantuje  da iza ovog portala stoji lično gospodin Veis Šerifi, te da je čitav uređivački koncept po njegovom diktatu. Ovaj web portal je nezavisan ne samo od od ovog gospodina, već i od drugih nekih političkih partija i privatnih lica. Ne podržava a niti negira   ničije stavove i liberalnog je i građanskog opredeljenja.
  _________________________________________________________________
  Vila-Goranka: Gospodine Veis Šerifi, vi ste pratili izvođenje radova građevinske firme, koja gradila most u Brodu?
  Veis Šerifi : Da. Građevinska firma Sh.P.K. „ANRA“ iz Prištine, me je angažovala da vodim sve građeviske radove na ovom mostu..
  Vila-Goranka: Sudeći po halabuki koja se podigla ovih dana ispade kao da je građen „Most na reci Kwai“, a ne jedan mali seoski most. Da li bi ste hteli objasniti u čemu je problem oko tog  famoznog mosta koji je naglo postao centar pažnje? Da li se ovo izvlači iz naftalina sa nekom drugom pozadinom kako bi vam se naudilo? Gde ja pravi razlog?
  Veis Šerifi : Ovakvom korespodencijom je jako teško dati pravi iskaz. Potrebno je imati uvid u dokumentaciju koja je pratila pripremu, tok i završetak radova. Da li to pokušavate da preuzmete ulogu sudskih organa? Kako ćete sve moje utiske verno preneti?
  Vila-Goranka: Da, slažem se.  Naravno da naš cilj nije da vas postavljamo na optuženičku klupu, niti vas niti nekog drugog. Nama je za cilj da saznamo istinu. Nelogično je da se sa dna korita Brotske reke tek sada podigao čitav mulj posle skoro 4 godine, a koji blati samo vaše ime? Nama se to čini sasvim nelogično i da je cilj sasvim druge prirode
  Veis Šerifi: Istinu, kakvu istinu želite? Onu koju propagira Usmen Baldži i njegovi partijski drugovi?
  Vila-Goranka: Ne, ne sigurno. Misao vodilja nam je bila tačno ciljana meta nekoh spornih komentara,a to ste vi.  Zbog izbegavanj svih paušalnih prizivanja, želimo i vas da čujemo šta imate reći oko svega ovoga
  Veis Šerifi: Mislim, da je nekoliko puta predmet slat na reviziju, a konstatacije po Vatan i opštinske organe, nisu povoljne. Koliko sam upoznat, poslednji put je slučaj dat na ispitivanje funkcionalnosti i svu dokumentaciju su poslali u Prizren ili Prištinu. Nisam siguran gde. Bilo kako bilo, samo se „isti“ ljudi sve više blamiraju i šire saznanje među građanima institucijama o svojim greškama, pripisujući ih meni ili drugima.
  Vila-Goranka: Znamo da je  veoma neugdono po vas ovim putem obrazlagati materiju, koja je papirološki dokumentovana. Molimo vas, da nam saopštite neke pojedinosti u vezi cele procedure.  Ipak je to je i u vašem interesu da iznesete svoj stav u vezi toga.
  Veis Šerifi: Uh! Jako teško će ići na ovaj način… U kancelariji za nabavke imate celokupnu dokumentaciju, počev od raspisivanja tendera, imenovanje nadzornog organa i praćenju realizacije projekta, završetku i prijemu radova, isplate glavnice i isplate dodatnih radova.
  Vila Goranka: Mi  u svakom slučaju nismo u mogućnosti da dođemo do tih dokumenata. No kako izgleda ta je dokumentacije strožije i sigurnije čuvana i od samog arhiva Vatikana. Šta sadrže ti famozni dokumenti? Nija valjda da je zaključan Da Vinčijevim kodom, ili  je neko naučno epohalno otkriće što se tako krije?
  Veis Šerifi: Ja vam tu ne mogu pomoći. Mada imam kopiju celokupne dokumentacije, koju ne mogu da vam ustupim. A to su tenderski materijal, nekoliko zapisnika nadzornog organa, tehnički prijem objekta, isplate i  sl.
  Vila Goranka: Imate li projekat mosta? I kako je most trebao da izgleda uostalom?
  Veis Šerifi : Projekta nije bilo. Tender je raspisan bez projekta, a u tenderu su bile opisane pozicije koje su trebale da se izvedu i njihove količine.
  Vila-Goranka: Kako to bez projekta? To zvuči sasvim nelogično. Pa i u srednjem su se veku svi objekti gradili prema projektima? Ili je ovaj most neki izuzetak?
  Veis Šerifi : Pitajte to opštinske organe i one koji me optužuju, a ne mene.
  Vila-Goranka: Neverovatno!  Ovo ima privuka naučne fantastike. Kako možete potvrditi vaše navode u vezi toga?
  Veis Šerifi : Imali smo nekoliko sastanaka u opštini u kancelariji gospodna Avnije Nebiua, gde su bili prisutni vlasnici firme: sam  Avni Nebiu, šef prokurmenta Nuro Ismailji, nadzorni organ, politički predstavnici i drugi. Sastanak se održao nakon toga što nam nisu dali projekat i mi smo obustavili radove. Desetak dana smo čekali da urade projekat. Donosili su neke kopije projekata raznih mostova, koji nisu odgovarali činjeničnom stanju na terenu. Dimenzije se nisu poklapale kao i sve tehničke pojedinosti. Jednostavno rečeno, nisu mogli da „upakuju“ tenderske pozicije sa pozicijama kopija projekata nekih mostova, koji su izgrađeni ko zna gde. Projekti su bili bez statike i bitnih detalja i ostalih tehničkih pojedinosti. Dve kopije za dva mosta su doneli, ali verovatno zbog vremenskog tesnaca nisu imali vremena da urade projekat. Improvizacijom tih projekata je izgrađen most, gde je bitno bilo da se količine radove ne smeju premašiti, a da raspon bude 9 metara. Što je ispoštovano uz naknadne radove i nadoknadu od 10 posto.
  Vila-Goranka: Fenomenalno! Graditi jedan most kao običnu baraku, i to sa đuture željenim rasponima?
  Veis Šerifi: Ne vidim tu šta je fenomenalno? Jako je teško bilo u tim okolnostima završiti most.
  Vila-Goranka: Oprostite, ova ironija nije vama upućena, nego činjenicama koje iznosite. I zašto ste ćutali do dana današnjeg i niste progovorili, a toliko vas „blate“ u vezi ovoga?
  Veis Šerifi : Nisam želeo da utičem na izborne rezultate pojedinaca, u prvom redu Husmenu Baldžiju, koji je jurio poslanički mandat. Mada, sada vidim da sam trebao kazati istinu.
  Vila-Goranka: Čudno da se jedan docent ekonomije (nepoznato kada je to postao i gde), meša u sam srž građevinskih poslova, a sa druge strane on vas najviše napada u vezi mosta.
  Veis Šerifi: Pa, znate onu narodnu: Dršte lopova! I, ovde je istovetna pozcija.
  Vila-Goranka:  Nerealno je to da ste vi dobili tender, a sa druge strane stoji Baldži&Co i njegova vesela družina? Kako je dopustio da baš vi izgradite most u njegovom selu?
  Veis Šerifi: Neposredno me je on naterao da konkurišem i prekršim svoju reč da ne učestvujem na tenderima dok su oni na vlasti. Nakon izbora i ponovne koalicije Vakata, ovog puta sa političkim subjektom PDK, odlučio sam da ne učestvujem na tenderima, dok ova koalicija traje. Bez obzira što sam imao licencu i licenciranu firmu, gospodin se  Baldži hvalio činjenicom da ja više neću dobijati tendere od Vatana, kao što sam dobijao, mada je svima nama poznato koliko su oni moćni i koliko učestvuju u „davanju“ tendera. Ta provokacija me je naterala da konkurišem sa svojom firmom, a istovremeno dogovorim saradnju sa još jednom firmom. Svesno sam ispunio tender sa većom cenom u tenderskom materijalu sopstvene firme, a najnižu ponudu sa firmom Anra. Ćutao sam sve do početka radova, a „oni“ su saznali na samom mestu izvođenja radova da ću ja voditi radove. Kasno je bilo za reakciju.
  Vila-Goranka: Interesantna priča.
  Veis Šerifi: Da. To sam uradio kao odgovor Baldžiju, da ja mogu kad god poželim da tenderišem i pobedim. I što sam uspeo da dokažem, na njegovu žalost baš u njegovom selu.
  Vila-Goranka: Lokacija gde se nalazi most je problematična, i kako se polujavno šapatom govori da je most totalan promašaj, te da nema namenu kakvu bi trebalo imati?
  Veis Šerifi: Slažem se. Toga dana kada su opštinski organi zakazali zvaničan početak radova i označavanje pozicije mosta, bilo je prisutno više desetina građana, među kojima i opštinske strukture sa geodetskom službom i nadzornim organom, politički predstavnici, predstavnici firme, vlasnici nekih privatnih parcela i drugi. Ja sam tada prvi put video gde se planira izgradnja mosta i pred svima sam rekao da je pozicija jako loša i nepovoljna. Obale su najudaljenije i nestabilne, a korito najšire, zatim da će biti problem izrade novog korita i utvrde obala, prilaznica mostu. Nisu prihvalitili moje sugestije. Jedino me podržao gospodin Amdija Šeapi, dugogodišnji radnik u geodetskoj upravi opštine i ujedno jedan od članova nadzornog organa, i dodao u moju korist još neke argumente. No i  pored našeg upozorenja, odlučili su da tu naprave most. Označili su poziciju mosta, a zemljane radove, odnosno iskop je izvršio bagersita iz Broda. Amdija Šeapi se kao član nadzornog organa distancirao i prepustio ulogu prvom članu nadzornog organa Beanu Hadžiasanu, koji je pratio radove i izgradnju mosta do završetka radova.
  Ako analiziramo dispoziciju mosta, primetićemo da je Husmen Baldži želeo ostvariti neke svoje zamisli i udovolji zahtevima više strana. U prvom redu vlasnicima Ardžene i privatne parcele kroz koju je prolazila reka i uništila livadu. Vlasnicima Ardžene podariti most i prelaz, a privatnoj parceli povratak prvobitnosti pre velike poplave 1979. godine. Pozija mosta je uz gornju ivicu parcele pomenutog vlasnika privatne parcele, sa čijim je sinovima veliki prijatelj. A, nije razmišljao o najnepovoljnojoj lokaciji na celoj dužini Brodske reke i na obližnje vlasnike štala, kojima će biti ugrožen posed. Čisti primer političke nezrelosti i neznanja
  I naravno kako bi ja i majstori znali gde da gradimo most, ukoliko nam neko nije rekao gde.
  Vila-Goranka: Opaa Đurđo!  Opet famozni Mister Bean Hadžiasan! Ispada da je ovaj  opštiniski veseljak alfa i omega u svom selu, ali i direktorijatu gde  navodno radi?
  Veis Šerifi : Da, baš on. On je je bio nadzorni organ i nadzirao radove na mostu. Dolazili su i drugi eksperti iz opštine, kao i politički predstavnici-čelnici opštine. Pored tehničke dokumentacije, posedujem stotinu fotografija sa skoro svim posetiocima tokom izgradnje, kao i svih pozicija tokom izrade mosta.
  Vila-Goranka:  Po vašim tvdrnjama, visina mosta je najviše problematična. Kakos te vi to dozvolili kao glavni i odgovorni izvođač?
  Veis Šerifi: Tako je. Ja sam prekinuo betonažu na izvesnoj visini na glavnim nosačima mosta, gde je prekid betona veoma jasan i vidan. U šta se svi mogu uveriti ukoliko posete most i vide pomenuti prekid betonaže. Nadzorni organ, Hadžiasan Bean, je prisilio radnike da visina mosta mora biti 2,5 m. Što je dosta poremetilo izradu, jer smo morali da ponovo izradimo šalone za nosače i povećamo visinu nosača, a ujedno i visinu mosta. Baš ću vam poslati fotografiju, gde se vidi pozicija mosta sa nekim čelnicima opštine pre betonaže glavnog nosača ploče nad gredama.
  Vila-Goranka: Željno očekujemo da vidimo ko je na njima. Da li je bilo tehničkog prijema mosta od strane komisijei da  izvršena  isplata?
  Veis Šerifi: Da, uz najvišu ocenu konstruktivnosti mosta, pre svega se misli na kvalitet odnosno marku betona, plan i količinu armature i kako su radovi izvedeni. Naročito je važno napomenuti da količine radova po tenderskoj proceni su premašeni i da su pored glavnice morali da plate naknadne radove od 10 posto. Tender je imao zaplaniranih 20.000 eura, a firma je konkurisala sa nešto više od 14.000 eura i sa dodatkom od 10 posto, isplaćenoj je blizu 16.000 eura. Govorili su da će naredna faza izgradnje mosta obuhvatiti izradu prilaznica, izradu obala i promene toka reke i „oživljavanje“ privatnog poseda Baldžijevih prijatelja. Sve je to pratilo nekoliko izveštaja nadzornog organa, koji su bili osnov za isplatu firmi Anra. Izvršen je tehnički prijem i potpisan tehnički izveštaj, nakon toga smo svi otišli na svečani ručak u restoranu Palma u Dragašu
  Vila-Goranka:  Da li ove vaše tvrdnje govore  da je sve je bilo u redu i da izvršena je isplata, ali i premija od 10 posto?
  Veis Šerifi: Pa sada, ne bih rekao premija, već loša logistička podrška svih koji su lobirali i učestvovali u organizaciji projekta. A, ja sam samo bio između dve vatre, firme i nadzornog organa. Što narod kaže vezivao sam konja gde mi gazda kaže, pa makar i konj i gazda „crkli“. Ovog puta je konj vezan, a gazda se još uvek „koprca“. Mislim na „gazdu“ koji je platio i pratio radove.
  Vila-Goranka: Ha-ha-ha! Pa ovo mi ličnoi kao trgovina dva seljaka na stočnoj pijaci koji se pogađaju oko cene za kravu.
  Veis Šerifi: Ovo nije za smeh, već za plakanje. U ovom momentu nisam mogao da nađem bolje upoređenje.
  Vila-Goranka: Sadaje već nekako jasnije šta se sve dešavalo u vezi izgradnje mosta u Brodu.
  Veis Šerifi: Meni, će izgleda nakon ovoga uslediti još napada. Šta da se radi, navikao sam da budem na dnevnom redu sednica izvršnog odbora Vatana. Nije mi jasno zašto toliko pompe oko mene, ako sam slab „ekspert“ i loš čovek, zašto se bave mnom? Zna se ko diže veliku prašinu, zar ne?
  Vila-Goranka: Preduhitili ste nas oko sledećeg pitanja. Zbog čega tolike halabuke oko vašeg imena, nakon toliko godina?
  Veis Šerifi: Bilo je perioda kada sam bio za Vatan „dobar i poslušan“ i ne samo za njih, nego i opštinske organe, kada sam im više desetina projekata, za sva sela u Gori, uradio bez nadoknade. To je period od 1999-2007. godine, a nakon toga sam postao naprasno loš i neprijetelj broj 1. No, o tom potom, drugom prilikom ćemo o tome. To su oni, takvi su, ne znaju drugačije. Istinski ih žalim, a više žalim Goru. Ko je sve došao na važne pozicije, što bi jedna stara majka iz Broda rekla: Ore selo, tužno selo na kogo si ostanalo! … A, ja kažem ori Goro, tužna Goro na kogo si ostanala! …
  Vila-Goranka:  da li biste imali za kraj još nešto dodati šta vam na srcu leži?
  Veis Šerifi: Šta bi još hteli? U vezi mosta je sada situacija nešto jasnija. Ukoliko je potrebno da vam dam neke dodatne odgovore, slobodno me pozovite. Vredi o „njoj“ govoriti, kako kažu: veličanstvena je „Baldži-Bean na Brodsko reci ćuprija“. Slažem se sa njima da će to biti velika turistička atrakcija. Zaostavština Baldžijeve vladavine.
  Šalim se nastavićemo projekat sa nekim novim ljudima u vlasti i u novim opštinskim okolnostima. Most se može „oživeti“ uz malo napora i ulaganja. Konstantujem očiglednost da ovaj tim (Vakat) nije sposoban ni za vlast i ni za bilo šta drugo. Moraju shvatiti da im je došao kraj i da amnestije neće biti. Isteraćemo sav njihov prljav veš na čistinu.
  Vila-Goranka: Hvala vam na razgovoru, ukazanoj nam časti  i mnogo uspeha u daljem radu.
  Veis Šerifi : Hvala, takođe isto i vama želim. Puno pozdrava vašim posetiocima.
  27 Comments

  Djuljbear
  Posted on 9. December 2012 at 18:25
  Selam
  Sve same neistine. Ja sam Opštinski inženjer, i ovo nije tačno što Veis govori. Jednom govori da je Vatam moćan, a jednom da on može doboti kad želi tender. Ko je onda moćan?
  Što se tiče stručnosti neka kaže istinu da je umesto minus jedan, on pročitao plus jedam i most se podigo. On ne zna da čita projekat. Dakle po projektu trebao je da se ukopa u zemlju jedan metar on je otišo u plusu. Toliko o njegovoj stručnosti.
  Reply

  Ovako lisice prelaze preko mosta kako bi lakse pokrale brodske kokoske. Cuprija je smisljeno napravljena, malo podalje od sela da ga ne vide gradjani kako krade seoske kokoske i optuzuje sirote lisice koji vise nema po Sarenoj planini, jer im Usmen Baldzi pokrade i pojede svu hranu.
  Selam svima

Comments are closed.

Exit mobile version