Naslovna Vijesti Svijet Miler: Nemačka ostaje bez gasa za dva i po meseca ako Rusija...

Miler: Nemačka ostaje bez gasa za dva i po meseca ako Rusija zavrne slavine

miler:-nemacka-ostaje-bez-gasa-za-dva-i-po-meseca-ako-rusija-zavrne-slavine

Predsednik nemačkog energetskog regulatora, Klaus Miler, upozorio je da će Nemačka ostati bez gasa za manje od tri meseca ukoliko Rusija potpuno prekine isporuke, piše britanski Telegraf.

Čak i ukoliko Nemačka ispuni svoj cilj i popuni zalihe gasa u skladištima na 95 odsto do novembra, one bi trajale samo oko 2,5 meseca u slučaju potpune obustave dotoka iz Rusije, rekao je Miler, predsednik Federalne agencije za energetske mreže.

“Malo smo brži nego što smo predviđali u smislu punjenja skladišta, ali to ne znači da možemo da se opustimo… Ne mogu da obećam da će svi skladišni kapaciteti u Nemačkoj biti popunjeni 95 posto u novembru, čak i pod uslovom da odnos ponude i potražnje bude dobar. U najboljem slučaju, tri četvrtine skladišta će ispuniti cilj”, izjavio je Miler za agenciju “Blumberg”, dodaje britanski list.

Popunjenost skladišta iznosi trenutno 77 procenata, pri čemu je taj nivo dostignut dve nedelje pre roka. Međutim, strahovanja da će se nemačka energetska kriza produbiti navela su Milera da upozori na moguću racionalizaciju energije ove zime, navodi se u tekstu.

Izvor: RTV

Ilustracija: EPA-EFE (FILIP SINGER)

Exit mobile version