Milano: Policija uhapsila 19 osoba u operaciji protiv ekstremnih navijača

MILANO – Policija u Milanu uhapsila je danas 19 osoba u okviru operacije protiv ekstremnih fudbalskih navijača, a većina njih je optužena da ima veze sa mafijom.

Među uhapšenima su i vođe “ultra” navijača klubova AC Milan i Inter Milan, Luka Luči i Renato Bozeti, preneo je londosnki Gardijan.

Luči, koji je ranije osuđivan u vezi sa drogom, fotografisan je 2018. kako se rukuje sa liderom esktremno desničarske partije Liga, Mateom Salvinijem koji je sada ministar saobraćaja i zamenik premijera u vladi Đorđe Meloni.

Istraga je počela posle ubistva moćnog pripadnika kriminalne organizacije Ndrangeta, Antonija Beloka, početkom septembra.

Beloko je ubijen u tuči ispred boskerskog kluba u Milanu, a navodno ga je ubio Andrea Bereta, jedan od Bozetijevih prethodnika.

Bereta je postao vođa ultra navijača Inter Milana, nakon što je kriminalac Vitorio Bojoki ubijen ispred svoje kuće u oktobru 2022.

Italijanska finansijska policija navela je da se optužbe protiv uhapšenih odnose na “kriminalnu zaveru izvršenu metodama mafije, iznudu, napad i druga ozbiljna kriminalna dela”.

Ubistvo Beloka pojačalo je sumnje u rastuće veze mafijaških klanova i ekstremnih navijača koji su aktivni na milanskom stadionu San Siro.

Milanski tužilac Marčelo Viola kazao je da je u pitanju kompleksna istraga u kojoj su učestvovale različite službe italijanske policije, dodajući da su nelegalne ekonomske aktivnosti na stadionu San Siro izmakle kontroli.

AC Milan i Inter Milan su među najeminentnijim fudbalskim klubovima u Italiji, a navijači dva tima su 1981. postigli “sporazum o nenapadanju” posle smrti jednog 21-godišnjeg navijača.

Policija je, međutim, navela da se taj dogovor pretvorio u poslovni dil čiji je cilj stvaranje profita i infiltriranje u svaki aspekt fudbala koji donosi dobit.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO