Mihajlović u Novom Pazaru: Treba da razmislimo o uvođenju sankcija Rusiji

NOVI PAZAR – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Novom Pazaru da Srbija treba da razmišlja o uvođenju sankcija Rusiji, imajući u vidu da se naša država nalazi na putu ka članstvu u EU.

“Saglasna sam sa svim što kaže predsednik Aleksandar Vučić i da u vladi i u stranci razgovaramo o svemu. Imam intelektualnu slobodu i spremna sam da ispričam sve što mislim i da položim račune i odgovaram i za dobre i za loše stvari”, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Suština je, kaže, da je Srbija na putu ka EU, da smo potpisali sporazum o pridruživanju i da sve naše reforme, zakone u svim resorima, donosimo i usklađujemo sa EU.

I naš put je da postanemo punopravna članica EU, a ne deo ruske države, naglasila je ona.

Mihajlovićeva je ponovila da je Srbija glasala za rezolucije u UN kojima se osuđuje rat, ali da za razliku od svih zemalja Evrope, ne računajuci Belorusiju, Srbija jedina nije uvela sankcije.

“U situaciji kada se dešava da na teritoriji Ukrajine ginu civili, deca, žene i stari, mislim da je vreme da razmišljamo o sledećoj fazi i da razmislimo o tome da i mi uvedemo sankcije, jer ako je cela Evropa solidarna, onda treba i mi da budemo deo Evrope i u tom smislu”, istakla je ministarka.

Kaže da je naša spoljnotrgovinska razmena sa EU veća od 70 odsto, kao i da u kompanijama iz EU koje posluju u Srbiji radi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Pa ako nam to odgovara, onda bi trebalo da se usaglasimo i oko drugih stvari, poručila je Mihajlovićeva.

“To je takođe i pitanje moralnosti, ne samo ekonomskih odnosa, jer ono što radi rukovodstvo Rusije protivno je evropskim vrednostima, a mi smo u Evropi. Ponavljam, to nije upereno protiv ruskog naroda, svi imamo tamo prijatelje, ali se ne slažem sa tim kakvu politiku vodi predsednik Rusije, koji vodi osvajački rat, jer nije Ukrajina napala Rusiju, već Rusija Ukrajinu. To je rat protiv Evrope i protiv demokratskih tekovina”, navela je je Mihajlovićeva.

Kaže i da izjave ministra Aleksandra Vulina i Vojislava Šešelja o tome da ona vodi antisrpsku politiku ili da je antidržavni element traju godinama i da se na njih ne obazire.

“Neću da odgovaram nekome ko se vodenim topovima borio protiv studentskih demonstracija ili ovom drugom koji je progonio ljude iz Hrtkovaca i Jarka u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji”, rekla je Mihajlovićeva.

Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO