Mihajlović: U avgustu prvi ugovori o zameni stolarije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, omogućiti domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora.

“Procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela je novim zakonom pojednostavljena, sve se završava u četiri koraka. Nakon izrade projekta, lokalna samouprava daje odobrenje, jer nije više potrebna građevinska dozvola. Posle instaliranja sistema, potpisuje se ugovor sa lokalnom distribucijom koji će takođe biti jednostavan, tipski”, objašnjava Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će država subvencionisati i ugradnju solarnih panela, a kada je reč o zameni stolarije i izolaciji, kaže da očekuje da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu.

“Trošimo u našim domaćinstvima 40 odsto više energije nego što troše prosečna domaćinstva u EU. Zamenom stolarije i izolacijom ćemo uštedeti, trošiti manje energije. Podsećam da će država i lokalna samouprava učestvovati sa 50 odsto ukupnih troškova. U avgustu očekujemo prve ugovore sa građanima i videće se rezultati već sledeće grejne sezone”, rekla je Mihajlovićeva za TV Kurir.

Zelena agenda donosi rast i energetsku stabilnost

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je suština zelene agende povećanje broja radnih mesta, privredni rast i energetski stabilna i bezbedna Srbija.

Ona je podvukla da država vodi odgovornu energetsku politiku, zasnovanu na viziji o zelenoj energiji i zelenoj ekonomiji.

“Ova godina je važna, ovo je godina u kojoj se donose odluke o tome da li ćemo pratiti svetske tendencije i ući u proces energetske tranzicije, povećati proizvodnju energije na zdrav i održiv način, jer ne smemo da dozvolimo da budemo izolovani. Naša vizija je zelena agenda, znamo šta hoćemo, doneli smo moderne zakone koji nam omogućavaju da ubrzamo proces dekarbonizacije i brže idemo ka zelenom rudarstvu i zelenoj energetici”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je, gostujući na TV Kurir, istakla da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora brža, jeftinija i znatno manje utiče na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

“Naša vizija je da do 2040. godine veći deo električne i toplotne energije dobijamo iz zelenih izvora, solarnih elektrana, vetroparkova, hidroelektrana, biomase. Time ćemo direktno uticati na smanjenje emisije ugljen dioksida. Mi ćemo raditi na izgradnji novih, zelenih elektrana, jer je to suština naše vizije – privredni rast i nova radna mesta, ali istovremeno, radimo i na revitalizaciji postojećih termoelektrana i ne postoji razlog da se nijedan postojeći energetski kapacitet zatvara”, napominje Mihajlovićeva.

Ona je, kako je saopšteno, govoreći o kapacitetima u rudarskom sektoru, istakla da će, kada Ziđin bude otvorio rudnik Čukaru Peki ove godine, Srbija biti drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.

“Naši kineski partneri su prošle godine otvorili četiri zelena rudnika, to će uraditi i u našoj zemlji. To znači da će pored poštovanja visokih standarda zaštite životne sredine, koristiti tehnologije koje emitovanje štetnih gasova svode na minimum. Ove uslove će morati da poštuju svi rudnici koji postoje ili će se otvoriti u Srbiji”, podseća Mihajlovićeva.

Izvor: Tanjug, FOTO:EPA (Alessandro Di Marco)

The post Mihajlović: U avgustu prvi ugovori o zameni stolarije appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO