Mihajlović: Kućni poslovi vrede 546 evra

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da, kada bi kućni poslovi i briga o domaćinstvu i članovima porodice koje obavljaju žene imala ekonomsku vrednost, žene bi mesečno zarađivale 546 evra.

Kako se navodi u saopštenju povodom izrade analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, Mihajlović je istakla da su neplaćeni poslovi razlog za neaktivnost pojedinih žena na tržištu rada u većem procentu od muškaraca.

Ona je navela da 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, dok to tvrdi četiri odsto muškaraca.

Mihajlović je dodala da je kriza zbog korona virusa dodatno pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe – kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući.

„Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe“, poručila je Mihajlović.

Zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici rekla je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

Izvor: Danas

Foto: MGSI

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO