Naslovna Featured Istaknuto “Mi smo poslednja generacija koja je mogla vidjeti neke od najstarijih dzamija”-Tarik...

“Mi smo poslednja generacija koja je mogla vidjeti neke od najstarijih dzamija”-Tarik Brunčević

Šta su zločinci radili za vrijeme rata u Bosni prije nego što su počeli sa silovanjima, ubistvima i progonima? Rušili kulturno-historijske spomenike da bi utrli trag postojanja Bošnjaka na tim prostorima, pa tek prešli na progone i ubistva!
Sličan princip djelovanja je bio i u užoj Srbiji, u periodu od 1830-1867.godine, kada su mnogi gradovi ostali bez bilo kakvih tragova islamske kulture.
Koliko jedan narod polaže pravo na neki prostor življenja govore njegove starine sakralnih spomenika. Arap džamija je imala bitnu ulogu u nizu dokaza historijskog postojanja Bošnjaka na prostorima Sandžaka. Kakvu će vrijednost našeg postojanja imati novi objekat? Koliko je oskrnavljen i uništen kulturno-historijski spomenik piše naš sugrađanin, Tarik Brunčević, na svom FB profilu:

“Danas primetih da su ponikli novi stubovi van gabarita objekta, što potvrđuje tvrdnju da je zid namerno srušen u cilju proširivanja najstarijeg i najautentičnijeg dela Arap dzamije. Inače, zabrana promene u gabaritu objekta je najosnovniji uslov svakog pristupa obnove i zaštite kulturno-istorijskog naslijeđa, sada i zvanično, mi smo poslednja generacija koja je mogla videti neke od najstarijih dzamija pre nakaradnih intervencija i svjedoci kulminacije nazadnog ophođenja i nestručnog pristupa prema kulturno istorijskom naslijeđu koje nam je ostavljeno u amanet. Ni jedna politička partija, ni jedna organizacija, ne postoji niko ko se brine za našu kulturu i umetnost, za naše graditeljsko naslijeđe, ništa… Možda se pred izbore za BNV neko seti da makar obeća da će se u budućnosti bavit zaštitom kulturno istorijskog naslijeđa???”

Exit mobile version