Naslovna Featured Istaknuto Mešihat: Muratoviću i Tandiru zamrznut status u IZ! Bez saglasnosti će biti...

Mešihat: Muratoviću i Tandiru zamrznut status u IZ! Bez saglasnosti će biti razriješeni sa funkcija

mesihat:-muratovicu-i-tandiru-zamrznut-status-u-iz!-bez-saglasnosti-ce-biti-razrijeseni-sa-funkcija

Na vanrednoj proširenoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, održanoj 26.09.2022. godine, nakon isteka drugog mandata dekana Fakulteta za islamske studije dr. Envera Gicića, Mešihat je imenovao tročlanu Upravu Fakulteta na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora FIS-a muftijom prof. dr. Mevlud ef. Dudićem, a čiji su članovi prof. dr. hfz. Almir Pramenković i prof. dr. Hajrudin Balić, na period od godinu dana.

Ovom prilikom, izražena je zahvalnost i priznanje Mešihata dr. Giciću na ostvarenim rezultatima na polju razvoja infrastrukture i kvaliteta rada Fakulteta. Na prijedlog muftije Dudića, dr. Gicić je imenovan na mjesto savjetnika predsjednika Mešihata za odnose sa arapskim svijetom.

Mešihat je pozvao pripadnike islama u R. Srbiji da uzmu aktivno učešće na predstojećem popisu stanovništva koji će se održati tokom oktobra mjeseca.

Na sjednici je razmatrano i aktuelno stanje po pitanju izbora za nacionalne savjete koji će se održati u novembru ove godine, te ulozi Islamske zajednice u ovom procesu. Tim povodom, Mešihat je donio odluku da se svim funkcionerima i službenicima Islamske zajednice koji su tražili saglasnost Mešihata za učešće na listama zamrzava status do okončanja izbornog procesa, a da oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti Mešihata budu razriješeni sa funkcija.

Mešihat poziva nosioce i predstavnike svih lista da biračima ponude konkretne programe u cilju unapređenja stanja u oblastima koje su u nadležnosti nacionalnih savjeta, te da kampanje vode uz međusobno poštovanje i čuvanje časti i dostojanstva svakog pojedinca.

Zaključeno je da se zvaničnim stavovima Islamske zajednice smatraju samo stavovi organa i čelnika Islamske zajednice objavljeni na portalu Mešihata, glasilima Islamske zajednice i drugim medijima, a nikako stavovi i mišljenja pojedinaca iznijeti na društvenim mrežama.

Exit mobile version