Naslovna Featured Istaknuto Mešihat IZ Sandžaka: Ne priznajemo Nasufovića za rejsa! Izabran na nelegitiman i...

Mešihat IZ Sandžaka: Ne priznajemo Nasufovića za rejsa! Izabran na nelegitiman i nezakonit način

mesihat-iz-sandzaka:-ne-priznajemo-nasufovica-za-rejsa!-izabran-na-nelegitiman-i-nezakonit-nacin

NOVI PAZAR – Na sednici Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije, održanoj danas u Beogradu, za vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije izabran je dosadašnji reisu-l-ulema, akademik dr Sead ef. Nasufović.

Povodom ove odluke, saopštenjem za javnost oglasili su se iz Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, sa tvrdnjama da je Nasufović izabran na nelegitiman i nezakonit način.

Saopštenje prenosimo u celosti.

“Obaveštavamo javnost da je dana 12. 12. 2021. godine u Beogradu održana sednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, na kojoj je, na osnovu odluke sa prethodne sednice planirano da se definiše izborno telo za izbor reisu-l-uleme IZS, da se usvoji pravilnik o izborima kao i druge radnje u skladu sa Ustavom Islamske zajednice Srbije.

Međutim, kršeći Ustav i ne poštujući dnevni red, kao ni proceduru za izbor reisu-l-uleme, predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, Muhamed Jusufspahić, predložio je da se upravo na toj sednici izabere reisu-l-ulema.

Članovi Vrhovnog sabora sa područja Mešihata IZ Sandžaka ukazali su na nepravilnost i nezakonitost takve radnje, ali njihove primedbe nažalost nisu prihvaćene od strane predsedavajućeg, nakon čega su bili prinuđeni napustiti sednicu, da bi ostatak članova Vrhovnog sabora nezakonito pristupio glasanju za reisu-l-ulemu.

Napominjemo da je Mešihat Islamske zajednice Sandžaka predložio muftiju sandžačkog mr. Senada ef. Halitovića kao kandidata za reisu-l-ulemu. Njegovu kandidaturu podržali su svi organi i ustanove Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Kandidaturom muftije mr. Senada ef. Halitovića, poznavajući njegovu ličnost i delovanje, iskazana je želja i namera za stvaranje ambijenta koji bi doveo do ujedinjenja muslimana na teritoriji Sandžaka i Srbije. Uvereni smo da se ovim neustavnim glasanjem za reisu-l-ulemu pokušava opstruirati proces ujedinjenja muslimana.

Navodni izbor Seada ef. Nasufovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije potpuno je nelegitiman i nezakonit. Zbog toga Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ne priznaje takvu odluku.

Pozivamo predsednika Vrhovnog sabora IZS Muhameda Jusufspahića da što pre opozove ovu nezakonitu odluku i omogući nastavak izbornog procesa za reisu-l-ulemu u skladu sa normativnim aktima Islamske zajednice Srbije” – navodi se u saopštenju informativne službe Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Exit mobile version