Mesić: Treći entitet značio bi razbijanje BiH

Odnosi BiH i Hrvatske konstantno se pogoršavaju, a, osim ponovnih najava formiranja trećeg entiteta ili hrvatske samouprave, kao i podrške takvoj inicijativi iz susjedstva, značajno ih kvare i zvaničnici dvije države međusobnim optužbama i uvredama s konferencija za novinare.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže za “Avaz” da taj problem ne traje od jučer te da ne zna zašto se međunarodna zajednica davno nije uključila, jer se na diplomatskom nivou moglo puno postići.

Treba razgovarati

– Hrvatska politika ne treba se miješati u unutarnje stvari BiH, kao ni srpska politika. Pitanja koja se trebaju rješavati treba rješavati u BiH. To su pitanja koja se tamo rješavaju, a Hrvatska ima institucije u BiH s kojima treba komunicirati. Premijer s premijerom, predsjednik parlamenta sa svojim kolegom, a predsjednik republike ima za adresu Predsjedništvo BiH. Da li se on s nekim slaže ili ne, to se nikoga ne tiče – kaže nam Mesić.

Isto to se odnosi i na Srbiju, dodaje, jer Dodik, Džaferović i Komšić su članovi Predsjedništva izabrani iz svojih naroda, a nisu njihovi predstavnici.

– Sami za sebe, oni ne predstavljaju ništa. Oni, samo trojica, predstavljaju BiH i to je ono što očito netko ne želi shvatiti. Međunarodna zajednica to shvaća i trebala se prije uključiti. Oni ne predstavljaju narode, već su izabrani iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog korpusa i to je sve lege artis, u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom, i ne znam zašto se to toliko zahuktalo na stvarima koje su jasne studentu prve godine prava – dodaje Mesić.

Priznali BiH

Komentirajući izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojima najavljuje podršku osnivanju trećeg entiteta u BiH, ili tvrdi da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma, Mesić kaže da se o tome treba izjasniti međunarodna zajednica.

– Tako bi se prije došlo do jednog normalnog razgovora. Ne mogu se preskakati institucije BiH. Ako smo priznali BiH, ako je cijeli svijet priznaje, onda je valjda i mi trebamo priznati. Treći entitet bi, za početak, značio federalizaciju BiH, a poslije i razbijanje BiH. Milorad Dodik ne priznaje BiH i sad treba još jedan entitet koji bi ga podržao u tome – ističe Mesić.

BiH će preživjeti

Uprkos svim izazovima, uvjeren je naš sagovornik i državnik koji je decenijama veliki prijatelj naše zemlje, BiH će preživjeti.

– BiH je činjenica, ona je stvarnost i nikakve tu zakulisne igre ne mogu ugroziti opstanak Bosne i Hercegovine. Može neko dovoditi do kriznih situacija, ali to će se sve prebroditi jer međunarodna zajednica mora biti više prisutna – kaže Mesić.

(Vijesti.ba / Avaz)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO