Naslovna Vijesti MESIĆ Rehabilitacija Draže Mihailovića je pravosudni i politički skandal

MESIĆ Rehabilitacija Draže Mihailovića je pravosudni i politički skandal

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihajlovića pravosudni je i politički skandal, rekao je u četvrtak bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

– To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica, ističe Mesić.

U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić.

– On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike, kaže se u saopštenju.

Četnički pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom, ističe Mesić.

Takođe podsjeća da se ustašama četnici praktično nikada nisu sukobili, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.

– Rehabilitirati danas Dražu Mihajlovića, govoriti o njegovom ubistvu i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva može završiti samo u katastrofi, upozorava Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma.

Exit mobile version