Mesec frankofonije i u Novom Pazaru

789

Ovogodišnji program frankofonije u znaku je pesme, filma, koncerata, izložbi i debata, kao i tradicionalnih zabavnih takmičenja posvećenih francuskom jeziku. Programi se održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kladovu, Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu, rečeno je juče na konferenciji za medije u Narodnoj biblioteci Srbije.

U četiri grada u Srbiji održava se takmičenje za frankofonu pesmu koje okuplja mlade ljubitelje dobre pesme i francuskog jezika. Kad je u pitanju zabavna muzika, kvebeški slemer DJ Track predstaviće svoju poeziju i muziku, a švajcarska grupa Karusel razveseliće publiku u Beogradu. Festival frankofonog filma prikazaće ostvarenja iz Srbije, Alžira, Demokratske Republike Kongo, Rumunije, Tunisa, kao i Francuske.

Jedan segment biće posvećen gastronomiji jer će čak trinaest restorana u Beogradu i Novom Sadu učestvovati jedno veče u prezentaciji francuske kuhinje na pet kontinenata. Narodna biblioteka Srbije će obeležiti frankofoniju koncertima i predavanjima a Galerija Matice srpske prirediće i izložbu posvećenu boravku Save Šumanovića u Francuskoj 1929. godine. Jedno veče biće posvećeno slobodi izražavanja u okviru izložbe karikatura koje dolaze iz Švajcarske i celog sveta.

izvor: Danas