Mere zaštite u Dijagnostičkom centru na visokom nivou

  Mere zaštite u novopazarskom Dijagnostičkom centru koji pripada covid zelenoj zoni, na maksimalnom su nivou. Za snimanje pacijenata na nekom od aparata u Opštoj bolnici Novi Pazar važe različita pravila koja su uvedena još u  martu prošle godine kada je korona došla u našu zemlju. Odvojene su takozvane crvene i zelene zone.

Ukoliko pacijent ima uput od lekara specijaliste za snimanje, on mora proći proceduru koja podrazumeva sledeće mere a sa kojima ga mora upoznati upravo lekar koji ga šalje na snimanje: pre snimanja svaki pacijent mora da uradi u Domu zdravlja brzi test na koronavirus i sa testom, naravno ukoliko je negativan, dolazi u Dijagnostički centar, na ulazu volonteri mere temperaturu, pitaju pacijenta što dolazi i upćuju ga kod sestrara na šalter. Ukoliko pacijent nema pomenuti test, volonteri ga upoznaju sa procedurom i tek po obavljanju iste, mogu odradititi snimanja.

Pacijenti koji su pozitivni na koronu a ležeći su pacijenti kao i oni koji nisu na hospitalizaciji ali su pozitivni, snimanja obavljaju na aparatima koji se nalaze u Domu zdravlja. “Sve ove mere moramo svi strogo poštovati kako bi bili sigurni da propusta nema i da bi na taj način zaštitili sve pacijente od moguće zaraze”, kazao je načelnik Dijagnostičkog centra dr Jusuf Nuković.

On je naglasio da svi pacijenti koji su po uputu hitni slučajevi imaju prioritet u odnosu na ostale koji čekaju da urade test na koronavirus i njima se odmah radi test kako bi lekari znali gde da obave snimenje, da li na aparatima predviđenim za covid pozitivne pacijente ili za snimanje u zelenoj zoni, odnosno u Dijagnostičkom centru, Uglavnom, kako naglašava dr Nuković, svim pacijentima se maksimalno izlazi u susret.

Dr Jusuf Nuković je, kao što su i svi lekari do sada, uputio apel svim građanima da se što pre vakcinišu jer će ih vakcina u velikoj meri zaštititi od ovog opakog virusa. Ako se i desi da se zaraze nakon vakcinisanja, objašnjava dr Nuković, klinička slika neće biti jako loša, neće doći do hospitalizacije ili većih zdravstvenih komplikacije, veće se može proći sa slabijim simptomima koji podrazumevaju čak i kućno lečenje.

B.V.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO