Mercedes GLB za 2019. godinu

670

Nemački Auto Bild piše da će se Mercedesov novi model GLB u prodaji pojaviti 2019. godine, a radi se o vozilu koje će se u gami ove marke smestiti između modela GLA i GLC.

Da u Mercedesu pripremaju ovaj model nam je svojevremeno potvrdila i vest da je nemački proizvođač zaštitio oznaku GLB, koju će poneti novi SUV baziran na MFA2 platformi sa prednjim pogonom (evolucija aktuelne Modular Front-wheel-drive Architecture). Takođe, neke varijante će se nuditi i sa pogonom na sva četiri točka.

U Mercedesu i nisu zabrinuti zbog eventualne kanibalizacije GLB i GLA modela, uz konstataciju da uvek postoji dovoljno prostora u gami za dodatna vozila.

Mercedes GLA i GLB će se zato i vizuelno međuosobno dovoljno razlikovati, pri čemu će kod GLB-a veći naglasak biti na nešto prostranjoj kabini, većem prtljažniku i boljim off-road karakteristikama. Treba reći da će GLB inspiraciju za izgled delimično pronaći i u Ener-G Force conceptu koji je Mercedes prikazao na sajmu automobila u Los Anđelesu pre četiri godine.

GLB (interne oznake X 247) bi u ponudi trebalo da ima četvorocilindrične turbo motore (benzince i dizelaše) kao i sportsku AMG verziju i plug-in hybrid model. Najmanji dizelaši u gami će biti pozajmljeni od Renaulta, kao i kod aktuelnih Mercedesovih kompaktnih modela. Bazna verzija će inače biti GLB 180 sa 129KS.

Kupcima će se po ranijim najavama nuditi i devetostepeni automatski menjač.

Sportski Mercedes-GLB AMG 45 se očekuje godinu dana nakon regularnih verzija, i to sa 2,0 litarskim turbo motorom sa nekih 435KS, sedmostepenim automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka.

Tokom 2020. godine stiže i električna varijanta sa 170 kW/231KS i autonomijom od oko 420 km.

Izvor: Auto.blog.rs