Naslovna Vijesti Svijet Međusobne optužbe Klinton i Trampa u žestokoj debati!

Međusobne optužbe Klinton i Trampa u žestokoj debati!

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp, koji je izazvao veliki potres svojim vulgarnim izjavama o ženama, rekao je u drugoj predsedničkoj debati da se radilo samo o “muškim pričama iz svlačionice”, te je uzvratio žestokim optužbama na račun bivšeg predsednika Bila Klintona koji je, kako je rekao, bio puno gori od njega.

Na početku druge debate, Klinton i Tramp nasmešili su se jedno drugom, ali nisu se tradicionalno rukovali. Tek nakon debate stisnuli su jedno drugom ruku.

Debata je gotovo odmah ušla u raspravu o Trampovoj seksualnoj agresiji prema ženama.

Trampu je, kako je rekao, neprijatno zbog izjava, ali one su ipak samo “razgovori iz muške svlačionice”.

Tramp je naglasio da je ponašanje bivšeg predsednika Klintona prema ženama bilo gore od njegovog.

“Kod mene se radi o rečima a kod njega o delima”, rekao je Tramp.

Optužbe na račun Bila Klintona

Trampove izjave iz 2005. u kojima vulgarnim rečima hvali svoj seksualni uspeh kod žena ovaj su vikend procurele u javnost. Nekoliko uglednih republikanaca nakon toga je povuklo svoju podršku Trampu.
“Čuli smo ga kako vređa žene. Čuli smo ga kako žene po njihovom telesnom izgledu svrstava po kategorijama od jedan od deset. Rekao je da ga video predstavlja u pogrešnom svetlu, ali ja smatram da je jasno svima koji su ga čuli da snimak predstavlja Trampa upravo kakav jeste”, rekla je Klinton.

Tramp je uoči druge debate sazvao konferenciju za novinare na kojoj je “nekoliko hrabrih žena”, kako ih je nazvao, teško optužilo Klintona. Među njima je bila i Huanita Broadrik iz Arkanzasa s najtežim optužbama – da ju je Clinton silovao 1978. godine.

“Tramp je rekao neke loše reči, ali Bil Klinton me je silovao, a Hilari Klinton mi je pretila. Mislim da se ne može raditi poređenje”, rekla je ona.

Ponovo o privatnom mejlu Hilari Klinton

Kad je reč o pitanju elektronske pošte Hilari Klinton i korišćenju privatnog mejla dok je bila američka državna sekretarka, ona je kazala da je to bila greška ali je naglasila da nikakav poverljivi materijal nije završio zbog toga u pogrešnim rukama.

Tramp je rekao da će, ako bude izabran, imenovati posebnog tužitelja kako bi sproveo istragu o Hilari Klinton jer je ona dovela u opasnost nacionalnu bezbednost.

“Dobro je da neko s temperamentom poput Donalda Trampa nije zadužen za sprovođenje zakona u našoj zemlji”, rekla je Klinton, na što joj je Trump odgovorio: “Jer biste bili u zatvoru”.

“Treba da se stidite”, rekao joj je Tramp, ali mu je Klinton odgovorila da je u stanju negiranja i zanemarivanja činjenice da su mu gotovo svi republikanci okrenuli leđa.

“Republikanci vas ostavljaju”, poručila mu je Klinton.

Klinton: Rusija želi Trampa

Ona je rekla da želi da njena zemlja bude otvorena prema muslimanima kao i prema svima drugima, te naglasila da su Trampove reči o zabrani ulaska muslimanima u SAD samo poklon Islamskoj državi.

“Opasno je i kratkovido upustiti se u retoriku o muslimanima kakvu koristi Trump”, rekla je Klinton.

Ona je kazala i da se Rusija odlučila i da želi Trampa na mestu predsednika SAD-a.

Tramp je kazao da mu se ne sviđa sirijski predsednik Bašar al-Asad “ali on ubija IS, zajedno s Rusijom i Iranom”.

Klinton smatra da bi kopnene snage u Siriji bila ozbiljna greška, te se nada da će Islamska država kada ona dođe na mesto predsednice biti isterana iz Iraka.

“Sve što je ona učinila u spoljnoj politici bilo je pogrešno i bilo je katastrofa”, kazao je Tramp za Klinton, govoreći o vremenu kada je bila državna sekretarka.

Pitanje poreza i zdravstvenog osiguranja

Klinton i Tramp sukobili su se i oko niza drugih pitanja, poput poreza i zdravstvenog osiguranja.

Nedavno je objavljeno da je republikanski kandidat za Belu kuću na legalan način možda izbjegavao plaćati porez punih 18 godina, na što je on rekao da je “briljantno koristio” američke porezne zakone kako bi smanjio iznos poreza koji mora platiti, te je tvrdio da mu je to pomoglo da preživi teško razdoblje na tržištu nekretnina.

U raspravi je potvrdio da je koristio veliki gubitak 1996. kako bi smanjio iznos poreza, ali se obratio Hilari Klinton: “Svi vaši prijatelji izvlače korist iz te odredbe”.

Klinton pak poručuje da će njegovo izbegavanje plaćanja poreza podići porez za oporodice iz srednje klase.

Kada se radi o sistemu zdravstvenog osiguranja, Tramp je rekao da je on katastrofalan i da će se sam urušiti 2017. godine.

izvor: N1

Exit mobile version