Naslovna Featured Istaknuto Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti: Ovisnost o internetu bolest 21.vijeka

Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti: Ovisnost o internetu bolest 21.vijeka

medjunarodni-mjesec-borbe-protiv-bolesti-ovisnosti:-ovisnost-o-internetu-bolest-21.vijeka

Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti svake se godine u svijetu obilježava u periodu od 15. novembra do 15. decembra, s ciljem informiranja javnosti o javnozdravstvenim aspektima zloupotrebe svih sredstava ovisnosti, te iniciranja intersektorijalnih intervencija za uspješno suprotstavljanje ovom značajnom javnozdravstvenom problemu savremenog života.

Zloupotreba sredstava ovisnosti i posljedično razvijanje širokog spektra ozbiljnih bolesti ovisnosti predstavlja globalni problem koji zahtijeva provedbu sveobuhvatnog, sistemskog i intersektorijalnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika te njihove rehabilitacije i resocijalizacije, uz podršku cijele zajednice.

U skladu sa svojim zakonom definiranim funkcijama, zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH kroz razne aktivnosti promoviraju zdrave stilove života, pripremaju tematske promotivne materijale, organiziraju gostovanje stručnjaka u edukativno-informativnim emisijama o bolestima ovisnosti, s posebnim osvrtom na unapređenje zaštite zdravlja djece i mladih u prevenciji ovisničkog stila življenja te podizanja svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama bolesti ovisnosti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bolest ovisnosti se definira kao “duševno i tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva ovisnosti, a karakterizira ga promjena ponašanja i prisila za povremenim ili redovitim uzimanjem sredstava ovisnosti, bilo zbog njegovih poželjnih učinaka, bilo da se izbjegnu reakcije koje se javljaju ako se prekine uzimanje sredstva”.

Ovisnost o internetu je postala bolest 21. stoljeća kao ere novih digitalnih, elektroničkih, komunikacijskih tehnologija.

Savremeni život je donio mlade “Multitasking” generacije, pri čemu djeca prije ovladaju komunikacionim tehnologijama nego što nauče čitati i pisati.

Relevatne međunarodne organizacije (IARC, SZO) posebnu pažnju stavljaju na ovisnost o korištenju mobitela i oprez što je dob djeteta manja, a SZO je donijela odluku da se ovisnost o video igricima stavi na listu bolesti ovisnosti.

Prema Studiji o stanju zdravlja odraslog stanovništva koju je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, među odraslim stanovništvom bilježi se 44 posto stalnih pušača, od čega 56,3 posto muškaraca i 31,6 posto žena.

Prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja kod školske djece u FBiH koje je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u 2019. godini posebno se naglašava značaj konzumacije nargile među djecom i mladima.

Prema studiji o stanju zdravlja odraslog stanovništva koju je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, konzumaciju alkohola navodi 28,8 posto odraslih od čega 46,1 posto muškaraca i 11 posto žena. Prema posljednjem ESPAD istraživanju koje je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, povremenu ili stalnu konzumaciju alkoholnih pića potvrđuje oko 60 mladih.

Prema rezultatima istraživanja o konzumiranju marihuane koje su radili Udruženje za prevenciju ovisnosti “Narko-ne” i KJU Porodično savjetovalište Sarajevo, devet posto ispitanih učenika je probalo marihuanu od toga 4,9 posto su bili aktivni konzumenti u vrijeme istraživanja a 4,1 posto djece prvi put eksperimentirali s marihuanom u dobi od 14 do 16 godina, te 1,2 posto u dobi od 11 do 14 godina, navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Izvor i foto: AA

Podeli

Exit mobile version