Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembar

Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, biće beležen širom sveta.

Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1950. godine na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a nastao je u cilju skretanja pažnje naroda sveta na prethodno potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, usvojenu od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na ovaj dan dodeljuju se i nagrade Ujedinjenih nacija u oblasti ljudskih prava, kao i Nobelova nagrada za mir, a neizostavno je i održavanje političkih konferencija, sastanaka na visokom nivou, te brojnih drugih događaja sa tematikom ljudskih prava.

Uručivanje Nobelovih nagrada dobitnicima za 2021. godinu je počelo, a zbog pandemije koronavirusa uručivanje se organizuje na lokalnim ceremonijama.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u glavnom gradu Norveške, Oslu.

Ovogodišnji laureati su novinari Marija Resa sa Filipina i Dmitrij Muratov iz Rusije.

Laureat za književnost Abdulrazak Gurna prvi je dobio nagradu na svečanosti u rezidenciji švedskog ambasadora u Londonu.

Naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Đorđo Parisi iz Italije su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu zbog „revolucionarnog doprinosa razumevanju složenih fizičkih sistema”.

Tri naučnika sa vodećih američkih univerziteta dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju, Kanađanin Dejvid Kard, Amerikanac Džošua Engrist i Holanđanin Gvido Imbens.

Više ceremonija održava se tokom cele nedelje u Nemačkoj i Sjedinjenim Državama.

Sutra će, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alberta Nobela, biti održana svečana ceremonija u gradskoj kući Stokholma za lokalnu publiku.

 

Senada Kalić

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO