Među zaraženima građani koji su se vratili sa letovanja

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je nestabilna, virus se prenosi među ljudima a svakodnevno se u proseku oko 30 osoba javi kovid ambulanti zbog simptoma sličnih korona virusu. Kod dvije osobe koje su se vratile sa letovanja utvrđeno je prisustvo korona virusa. Zbog porasta broja oboljelih u zemljama regiona, novopazarski Zavod za javno zdravlje preduzima sve neophodne mjere kako bi se spremno dočekao eventualni novi talas zaraze.

Epidemiolozi trenutno stanje ocjenjuju kao nestabilno jer je virus i dalje prisutan a bolest se svakog dana otkrije kod neke osobe. Stanje jeste znatno povoljnije nego tokom prethodnog perioda. U poslednja tri dana PCR testiranje obavljeno je nad 135 osoba, od kojih je njih troje bilo pozitivno, dvije osobe su iz Novog Pazara a jedna iz Tutina. Osobe iz Novog Pazara pozitivne osobe na korona virus su građani koji su se vratili sa primorja.

Procjenjuje se da je oko 6.000 Novopazaraca ljetovalo u zemljama sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Hrabri činjenica da su se svi oni i vratili u Novi Pazar prije 20 dana, mahom zbog početka školske godine i da je sada na moru zanemarljiv broj ljudi iz ovog grada.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Šefadil Spahić zatražio je da nadlježno ministarstvo oformi komisiju koja će ispitati reakciju i poslovanje te ustanove u minulom periodu, kada je ovaj grad bio teško pogođen korona virusom.

Spahić je apelovao na sve građane da se i dalje pridržavaju mjera jer to znači sprečavanje širenja virusa.

Dodao je da je izvšen obilazak obrazovnih ustanova a da se naložene mjere ne poštuju u potpunosti u nekim srednjim školama.

A. N.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO