Među hospitalizovanim šest vakcinisanih sa blagim simptomima, kod nevakcinisanih dominira teška klinička slika

NOVI PAZAR – Sručno operativni tim Štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara razmatrao je na današnjem zasedanju aktuelnu epidemilošku situaciju. Sa zasedanja je upućen apel građanima da se vakcinišu.

„Svi parametri epidemiloške situacije su u porastu. Od stotinu osamdeset pet hospitalizovanih, većina je nevakcinisana i uglavnom imaju tešku i srednje tešku kliničku sliku. Samo je šast vakcinisanih među obolelima u novoopazarskoj bolnici i njihovi klinički simptomi su blagi. Virus obuhvata sve starosne kategorije, značajan je broj smrtnih ishoda i zato, po ko zna koji put apelujemo na ljude da se vakcinišu“, poručio je direktor novoapzarskog Zavoda za javno zdravlje, dr Šefadil Spahić, ističuči da je od oko 2000 oboleliih u ovom momentu, u Novom Pazaru preko 90 0dsto ljudi koji su nevakcinisani.

“Nema drugog izlaza. Nespecifične mere zaustavljaju privredu, život. Imunizacija je i kod nas, kao i na globalnom nivou, jedino dugoročno rešenje“, kazao je dr Spahić.

Sva javna okupljanja u organizaciji Grada Novog Pazara su nedavno otkazana, uključujući koncerte u okviru festivala „Stari grad“. Stručno operativni tim gradskog štaba doneo je i danas preporuku da se građani na svakodnevnom nivou klone masovnih okupljanja.

„Sutuacija je teška i jedini način da odgovorimo je vakcinacija. Ako građani ne žele da se vakcinišu, možemo očekivati pogoršanje epidemiloške situacije. Razmatrali smo proširenje smeštajnih kapaciteta u Opštoj bolnici i Novopazarskoj banji. Trenutno je taj kapacitet 400 ležajeva, situaciju ćemo pratiti i u skladu sa stanjem na terenu preduzimati mere“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ističući da Grad daje punu podršku zdravstvenom sistemu u borbi proti kovida.

Stručno operativni tim zasedaće, prema rečima gradonačelnika Biševca, shodno razvoju situacije.

„Pratimo situaciju kod nas a očekujemo u narednih par dana i zasedanje republičkog Kriznog štaba. Još jednom apelujem na sugrađane da prime vakcinu, jer svi zajedno želimo da se vratimo normalnom životu, kazao je gradonačelnik Biševac.

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je predlog odluke da sve srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara pređu na online nastavu. Predlog je upućen Školskoj upravi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO