Među decom i dalje ima pozitivnih

 Pedijatri Dečijeg dispanzera poslednjih dana beleže povećan broj pregleda dece koja se najviše javljaju zbog uobičajenih respiratornih infekcija karakterističnih za ovo doba godina. Inače, u ovoj zdravstvenoj ustanovi se rade testiranja dece ukoliko se posumnja na simptome korona virusa a među testitanima ima pozitivnih.

Lekari Dečijeg dispanzera strogo vode računa da pri pregledu svakog deteta obrate pažnju na simptome sa kojima se javljaju i ukoliko imaju i malo sumnje da se radi o mogućnosti zaraze od koronavirusa, decu obavezno šalju na testiranje koje se takođe obavlja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Mi smo juče testirali ukupno 55. dece i od tog broja njih petoro je bilo pozitivno na koronavirus”, kazala je načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović. Ona je objasnila da u zavisnosti od kliničke slike, pedijatri određuju način lečenja deteta. Ukoliko su blagi simptomi, takva deca se stavljaju u kućnu izolaciju 14 dana i daje im se vitaminska terapija ili eventualno neki antibiotik a ukoliko je klinička slika teža, rade se kompletne analize krvi, snimanje pluća i dete se smešta na Dečije odeljenje novopazarske Opšte bolnice ili šalje za Beograd u Dragiše Mišovića.

Pedijatri Dečijeg dispanzera apeluju na sve roditelje da ukoliko i oni sami posumnjaju da im dete ima simptome koji bi mogli ukazivati na koronavirus da ne oklevaju i odmah se jave izabranom lekaru jer su i deca prenosioci virusa i tako mogu ugroziti kako zdravlje deteta tako i zdravlje ukućana i onih sa kojima dete bude u kontaktu.

B.V.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO