Mediji između profesionalizma i senzacionalizma

Sa ciljem jačanja kapaciteta medija u razumevanju i izveštavanju o nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji, za novinare sandžačke regije Akademska inicijativa ”Forum 10”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja organizovala je stručni skup u Novom Pazaru. Osim novinara, prisustvovali su i predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ministarstva kulture i informisanja.

”Iako građani žele kvalitetnu, pravovremenu i istinitu informaciju, sve više medija primenjuje senzacionalistički pristup što vodi ka sve većem urušavanju novinarske profesije – kaže Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Ističe da su senzacionalizam, agresivna komunikacija i govor mržnje  u poslednjih 30 i više godina, ”umnogome naštetili novinarskoj profesiji, srozali nivo izveštavanja i smanjili broj profesionalaca, a sa druge strane povećao se broj onih koji trče za senzacionalizmom”. Bodrožić je kazao da se stvari mogu menjati na bolje jedino edukacijom, ali i da, uprkos tome što značajan broj mladih ljudi upisuje žurnalistiku, malo njih želi da se bavi novinarstvom u ovakvom ambijentu.

Objektivnim i istinitim izveštavanjem o temama koje zadiru u bezbednosne sfere, mediji imaju ključnu ulogu u prevenciji radikalizma i ekstremizma – smatra programski koordinator Foruma 10. Fahrudin Kladničanin.

”Iskustvo pokazuje da mediji često senzacionalistički pristupaju kada je u pitnaju izveštavanje o ovim temama. Vođeni nepoznavanjem ključnih pojmova koji zadiru u sferu ekstremizma i radikalizma izveštavajući o tome da se govori o islamskom radikalizmu o džihadizmu, islamskom terorizmu, islamskoj radikalizaciji, ali to su sve pogrešni pojmovi koji stvaraju pogrešnu sliku i o jednoj zajednici, u konkretnom slučaju mulsimanskoj”, kaže Kladničanin.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO