Naslovna Mobile Auto Mazda3 nagrađena za dizajn

Mazda3 nagrađena za dizajn

0

Nova generacije modela Mazda3 dobila je “Red dot” nagradu za dizajn za 2014, čime je ovaj model ponovio uspeh Mazde6 kojoj je ovo priznanje pripalo 2013. godine.

Mazdin novi dizajnerski pristup u oblikovanju vozila, poznat pod imenom “KODO – duša pokreta” još jednom je osvojio članove žirija prilikom dodele jedne nagrade za dizajn. Mazda3 pridružila se tako novoj “šestici” i SUV modelu CX-5, koji su ranije takođe nagrađeni za visoke dizajnerske domete.

Nagradu “Red dot”, koja već dugo važi za jednu od najprestižnijih na svetu u oblasti dizajna, osnovao je Dizajnerski centar oblasti Severna Rajna Vestfalija 1955. godine, a četrdesetočlani žiri donosi odluku na osnovu devet kriterijuma, među kojima su stepen inovacije, jednostavnost upotrebe, kvalitet i trajnost.

Najnovija nagrada stiže nekoliko nedelja uoči sajma automobila u Njujorku, na kome će 17. aprila biti proglašen “Svetski automobil 2014” (World Car of the Year), kao i najbolje dizajniran automobil u svetu za 2014. godinu (World Car Design of the Year).

Mazda3 ušla je u najuži izbor u oba takmičenja. Konkurenti za auto godine su joj Audi A3 Sedan i BMW Serije 4, za titulu najlepšeg automobila boriće se sa Mercedesom C klase i BMW-om i3.

Iako je Mazda3 nakon “Red Dot” priznanja i nominacija u dve kategorije na izboru za “Svetski auto 2014” učvrstila status jednog od uspešnijih novih modela u svojoj klasi, dobro raspoloženje čelnika kompanije moglo bi da bude pomućeno neočekivanim padom prodaje na američkom tržištu.

Naime, Mazda3 od lansiranja u avgustu 2013. beleži konstantan pad interesovanja kupaca u SAD, iako je u pitanju model koji se tek pojavio u prodaji. Stručnjaci za auto-industriju slabije prodajne rezultate objašnjavaju jakom konkurencijom koju čine Toyota Corolla i Honda Civic, koje su jeftinije od Mazde3.

sandzakhaber / izvor: b92.net

Exit mobile version