Matić: Neće nas skinuti sa zelene liste, putovaćemo u EU i posle 15. avgusta

Da li bi Srbija, sa trenutnom tendencijom porasta obolelih, mogla da bude skinuta sa zelene liste zemalja za putovanja ka EU? Iz Ministarstva trgovine i turizma poručuju da bar s turističkim odlascima u zemlje Evropske unije neće biti problema i da će oni koji imaju plaćene aranžmane moći da ih realizuju i posle pomenutog datuma kad se u Briselu pravi presek, a to je 15. avgust.

„Mi još uvek nismo u crvenoj zoni niti smatramo da ćemo biti skinuti sa zelene liste, ali nam je i dalje izuzetno značajno da se vakcinacija obavlja i to je ključ za uspešan izlazak iz ove situacije“, izjavila je ministarka Tatjana Matić.

Matić je za list Kurir izjavila i da se razvoj epidemiološke situacije pomno prati u Evropi i u skladu sa epidemijskom situacijom se donose i nove mere.

„Kada su u pitanju putni aranžmani koje su naši građani uplatili, oni će se bez ikakve smetnje realizovati, dakle bez ikakvih prepreka će građani moći svoje aranžmane da iskoriste ove godine i posle 15. avgusta. Možda uz određene, možda strože, epidemijske uslove, ali sumnjam da će se nakon 15. avgusta išta menjati. Ono što je za nas kao zemlju ključno i ono o čemu pričamo, ne samo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija već i sva nadležna ministarstva i stručnjaci, jeste još uspešnija imunizacija stanovništva, i to pogotovo mlađe populacije. To je ključno kako za stabilizaciju epidemiološke situacije, tako i za sve naše buduće privredne, turističke i druge aktivnosti“, poručila je Matić.

Ona naglašava i da nam je putovanja u Evropsku uniju prvenstveno omogućila uspešna vakcinacija stanovništva, čime je Srbija stavljena na zelenu listu.

„I upravo zahvaljujući uspešnoj imunizaciji potpisali smo sporazume o digitalnim sertifikatima s mnogim zemljama članicama Evropske unije, na osnovu kojih su naši građani, koji su pre svega vakcinisani, ali i oni koji nisu, mogli da putuju. U tom smislu stavljanje na zelenu listu nije bio preduslov za naša putovanja u EU“, rekla je.

Ona podseća da su naši građani i pre 18. juna, kad je Srbija stavljena na zelenu listu EU, već mogli da putuju u mnoge zemlje, kao što su recimo Grčka, Hrvatska, Mađarska.

Autor:Kurir

REUTERS/Adonis Skordilis

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO