Matić: Ministarstvo turizma će i dalje ulagati u Novi Pazar

Novi Pazar danas je posetila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić. Nju je ugostio gradonačelnik Nihat Biševac, a teme susreta odnosile su se na projekte koji će se realizovati u oblasti turizma.

“Ovo je grad iz kog svako ode dosta raspoloženiji. Ima svoje čari I ljudi su ovde neverovatni domaćini. Ministarstvo je svesno kakav turistički dragulj predstavlja ovaj grad. U Novom Pazaru, samo u poslednjem period, obnovili smo zgradu biblioteke i radujem se što mogu da kažem da će biti još takvih projekata. Planiramo i obnovu bedema i kule motrilje ovde u ovom gradu. Mi prepoznajemo značaj spomenika kulture dve religije i njihova rekonstrukcija i revitalizacija uvrštena je kapitalnim projektom čija realizacija je predviđena za period od 2020. do 2025. godine, koji je podržala Vlada Republike Srbije”, rekla je ministarka Matić.

“U ovom gradu zbog različitih kultura i multietničnosti postoji veliki potencijal za razvoj turizma, a ovaj grad mnogo toga može da ponudi. Nudi gostoprimstvo dobrih ljudi, hranu, neverovatne predele i lepu prirodu. Sve to kada spojite imate turistički sadržaj koji je privlačan i zanimljiv turistima iz zemalja regiona koje mi cenimo i želimo da nam se vratei posete nas u onom procentu kao pre početka pandemije koronavirusa. Sve to što nudi Novi Pazar može biti posebno zanimljivo i našim tradicionalnim prijateljima u Republici Turskoj koji su uvek zainteresovani za ovaj kraj i koji uvek rado posećuju našu zemlju”, kaže Matić.

Ministarka Matić smatra da je imunizacija najjednostavniji način ponovnog otvaranja prema zemljama i ponovni dolazak turista na nivou iz 2019. godine, pre početka pandemije koronavirusa.

“Ono što je za sve nas koji radimo i živimo od turizma posebno važno je da proces imunizacije mora biti uspešan. To je jedini preduslov za ponovni povratak turista u našu zemlji I od toga zavisi kada će se i kako sektor turizma i celokupna privreda oporaviti, a mi smo prvi na udaru svake krize”, smatra ministarka Matić.

U cilju razvoja turizma i ekonomskog oporavka Novog Pazara i regije Sandžak, ključni partner je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, smatra prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac.

“Naš Novi Pazar najčešće promovišemo kao muzej na otvorenom. Mi imamo pravo blago koje u narednom periodu moramo približiti što većem broju domaćih i stranih turista. Na ovom multietničkom prostoru na svakom koraku vidljivi su tragovi islamske i hrišćanske kulture. Ovde se nalazi čak 30 spomenika kulture koji su zaštićeni od države i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a neki su preko četiri decenije na UNESCO listi svetske kulturne baštine. Nama je ministarstvo turizma oduvek glavni partner i raduju nas njihovi planovi za obnovu spomenika kulture”, rekao je gradonačelnik Biševac.

A. N.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO