Naslovna Featured Istaknuto Mastilović Jasnić: Uloga medija i novinara je da ‘vrište umesto žrtava’

Mastilović Jasnić: Uloga medija i novinara je da ‘vrište umesto žrtava’

”Mediji se u nedovoljnoj meri bave pitanjem nasilja nad ženama,a tom temom se bave uglavnom u slučajevima kada do nasilja dođe, kada ta tema eskalira i za posledicu ima povređene žene ili žrtve” smatra novinarka Blica Ivana Mastilović Jasnić. Višestruko nagrađivana novinarka, autorka tekstova o zlostavljanju i nasilju nad ženama, koji su potresli Srbiju, za Dnevnik RTV Novi Pazar govori o odnosu medija prema problemu nasilja nad ženama, njihovom medijskom tretmanu i ulozi medija u podizanju svesti o nasilju nad ženama.

”Važno je da se preventivno deluje, da sprečimo slučajeve nasilja i to bi bio pravi put. Nije rešenje da delujemo samo kada je međunarodni dan ili kada je 16 dana aktivizma. Naš je posao da svakog dana u godini posvećeno radimo na rešavanju ovog problema” kazala je novinarka Blica Ivana Mastilović Jasnić.

Ona smatra da značajan broj medija, tabloidi, ali i oni sa nacionalnom frekvencijom, daju previše prostora nasilnicima da se brane.

”Govorim o nasilnicima i silovateljima protiv kojih postoje optužnice koje su podignute i potvrđene. Time se šalje loša poruka žrtvama koje bi eventualno prijavile nasilje da to ne čine” naglašava Mastilović Jasnić.

Prema njenim rečima mediji pre svega treba da deluju preventivno i profesionalno, postupajući po Kodeksu, ali i oslanjajući se na lični osećaj odgovornosti prema žrtvi nasilja.

”Važno je da odgovorimo na poziv, odnosno vapaj žrtve i osim toga što ćemo objaviti ekskluzivnu ispovest koja je za nas važna, jednako je važno da nikada i posle toga ne ostavimo žrtvu, jer one vrlo često imaju samo nas novinare. Naša dužnost je da nastavimo da pritiskamo institucije i pratimo slučaj do podizanja optužnice, pa i nakon toga tokom čitavog procesa suđenja i donošenja presude i posle toga ako je neophodno. Često volim da kažem da smo mi tu da ‘vrištimo umesto žrtava’ jer su one najčešće umorne, iscrpljene i uplašene i onda je to naš zadatak” zaključila je novinarka Ivana Mastilović Jasnić, govoreći za Dnevnik RTV Novi Pazar, a povodom obeležavanja 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Sa njom je razgovarala urednica informativnog programa Senada Kalić.

Podeli

Exit mobile version