Marokanka nakon 46 godina trudnoće rodila “kameno dijete”!

Zahra_Aboutalib

Slučaj Zahre Aboutalib, žene koja je bila trudna 46 godina, ostavio je medicinske stručnjake u čudu. Zahra je prije 46 godina ostala u drugom stanju, ali to dijete nikada nije rodila. Ova sedemdesetpetogodišnja Marokanka rodila je “kameno dijete” 46 godina nakon što je začeto!

Godine 1955., Zahra Aboutalib je počela da se porađa u malom selu nadomak Kasablanke. Porođaj je trajao 48 sata, ali se beba nije rodila. Zahra je prebačena u obližnju bolnicu kako bi se porođaj nastavio pod nadzorom stručnjaka. Međutim, kada je vidjela kako je jedna mlada djevojka u mukama umrla tokom operacije, Zahra je u panici pobjegla iz bolnice u strahu da će i ona dijeliti istu sudbinu sa djevojkom.

Neopisivi bolovi su trajali danima i jednog dana su misteriozno prestali. Vjerujući u mit „uspavane bebe“, Zahra je zaboravila na trudnoću u nadi da će se dijete kasnije roditi.

Decenije su proše i beba se nije rodila. Zahra je u međuvremenu usvojila troje djece i postala baka. Kada je napunila 75 godina, jaki bolovi su se vratili, ali ljekari nisu imali adekvatno objašnjenje. Doktor Taibi Kvazani vjerovao je da je Zahrin stomak bio natečen usljed tomora na jajnicima i poslao je na snimanje.

Ljekari su bili šokirani kada su dobili rezultate. Unutar Zahrinog stomaka nalazio se plod djeteta koji se skamenio usljed kalcifikacije. Plod djeteta nije preživio jer se razvijao van materice i srastao sa ostalim Zahrinim organima.

Kako bi se odbranio od infekcije, Zahrin organizam je oko mrtvog ploda stvorio zaštitni sloj koji se vremenom postao sve tvrđi i tvrđi. Operacija pomoću koje bi se uklonilo “kameno dijete” je bila veoma komplikovana jer je plod srastao sa ostalim organima.

Mrtva beba, koja je bila u Zahrinom organizmu 46 godina, uspješno je odstranjena operacijom. Njen bijeg iz bolnice prije 46 godina joj je vjerovatno spasio život. Da je tada operisana, kada nisu postojali savremeni aparati za skeniranje, doktori bi sigurno presjekli pupčanu vrpcu jer ne bi znali kako je dijete pozicionirano i izazvali unutrašnje krvarenje koje bi se kobno završilo po majku i dijete.

Oko 300 sličnih slučajeva je zabilježeno tokom godina, ali Zahrino “kameno dijete” je provelo najviše vremena u stomaku.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO