Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora

955

Viši sud u Beogradu osudio je zbog utaje poreza Marka Miškovića, sina vlasnika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića, na tri godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara. Zbog utaje poreza i zloupotreba u vezi s kruševačkom Fabrikom maziva (FAM) Milo Đurašković je osuđen na sedam godina zatvora i šest miliona dinara.

Takođe, u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude Đurašković je dužan da uplati porez državi u iznosu od 152 miliona dinara, dok Marko Mišković treba da plati više od 320 miliona dinara poreza državi.

Predsednica tročlanog sudskog veća Maja Ilić navela je da su i Mišković i Đurašković oslobođeni optužbi za zloupotrebe putarskih preduzeća.

Zatvorske kazne do pet godina izrečene su Dejanu Jeftiću, Ristu Ristiću, Bori Jeliću, Branislavu Jovasoviću, Ljiljani Kostić, Srđanu Filipoviću, Živojinu Petroviću i Jadranki Badrić.

Optužbi su oslobođeni Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo i Predrag Filipović.

U zatvorsku kaznu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru.

Sin vlasnika Delta holdinga nije prisustvovao izricanju presude, na šta po zakonu i nije obavezan, dok su se Đurašković i ostali optuženi pojavili u sudu.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću presuda nije izrečena na današnjem ročištu jer se njemu, po odluci suda donetoj krajem prošle godine, sudi u odvojenom postupku zbog zdravstvenih razloga i čeka se njegov oporavak da bi se nastavilo.

Protiv Miškovića, Đuraškovića i još osam optuženih, krivični postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda pokrenut je 2012. zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine. Pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu, što znači da ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

izvor: N1