Manje od 5 sati sna – kao da vozite pijani

552

Stručnjaci već godinama upozoravaju da je neispavanost vozača opasna po bezbednost saobraćaja koliko i alkoholisanost, a najnovija studija donosi nova saznanja o ovom problemu.

Neprofitna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, koja je posvećena povećanju bezbednosti saobraćaja u SAD, izašla je u javnost sa novim rezultatima istraživanja posledica manjka sna kod vozača.

AAA je ispitivao podatke iz saobraćajnih nesreća koje su se dogodile između 2005. i 2007. godine. Istraživanje je obuhvatilo 7.234 vozača koji su učestvovali u 4.571 saobraćajki u tom periodu.

Rezultati su pokazali da kod vozača koji su prethodne noći spavali 6-7 sati postoji 1,3 puta veći rizik da izazovu saobraćajnu nezgodu nego kod onih koji su imali 7 i više sati sna.

Opasnost od izazivanja udesa kod vozača koji su spavali 5-6 sati veća je 1,9 puta u poređenju sa onima koji su imali bar sedmočasovni period sna, a kod onih koji su spavali između 4 i 5 sati opasnost je čak 4,3 puta veća.

Rizik se drastično povećava ako vozač prethodne noći nije spavao bar 4 sata. Tako je utvrđeno da kod onih čiji je san trajao manje od 4 sata, opasnost od izazivanja saobraćajne nezgode je čak 11,5 puta veća nego da su spavali minimum 7 sati.

“Najnovije istraživanje pokazuje da vozač čiji san prethodne noći nije trajao duže od 5 sati, statistički ima iste šanse da izazove udes kao i onaj koji je za volan seo u alkoholisanom stanju”, kaže direktor u AAA, Dejvid Jang.

AAA je istraživao koliki procenat vozača za upravljač automobila seda neispavano. Pokazalo se da je 1 od 3 vozača priznao da je u prethodnih mesec dana bar jednom u toku vožnje bio toliko neispavan “da su mu se oči sklapale”.

Izvor: B92.net