Mali maturanti danas polažu test iz matematike, sutra kombinovani

Nakon jučerašnjeg testa iz srpskog jezika male maturante danas čeka test iz matematike od 9 do 11 sati dok će sutra polagati kombinovani test.

Test iz matematike kao i test iz srpskog jezika nosi maksimalnih 13 bodova, a na kombinovanom testu najviše se može osvojiti 14 poena.

Inače, testove polaže oko 68.000 svršenih osmaka, a nadlEžni ističu da su testovi lakši zbog toga što se nastava održavala u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korone.

– Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila – rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar je apelovao na roditelje da ne podižu tenziju deci.

– Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu – naglasio je Ružić.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala mojasrednjaskola.gov.rs je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi – 3. i 4. jula 2021. godine.

Raspodela po školama 11. jula

Zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 11. jula.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO