Makroima za “elitnu prostituciju” zatvorske i novčane kazne

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na zatvorske i novčane kazne 14 pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se bavila organizovanjem takozvane elitne prostitucije u Beogradu.

Potvrđenom presudom Specijalnog suda u Beogradu iz jula prošle godine Darko Todorović i Saša Glišić osuđeni su kao organizatori grupe na tri odnosno dve godine i četiri meseca zatvora i novčane kazne od 250.000 i 200.000 dinara.

Miloš Tanasković je osuđen na 18 meseci zatvora i 100.000 dinara.

Apelacioni sud je, međutim, uslovne osude preinačio u zatvorske od po 10 meseci zatvora Staši Momčilović, Jeleni Momčilović i Dragani Pejić i izrekao im i novčane kazne od po 40.000 dinara.

Radomiru Vujoviću izrečena je uslovna osuda od sedam meseci zatvora s rokom provere od tri godine i novčana kazna od 40.000 dinara, dok je Maji Ivanović potvrđena uslovna kazna od osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine i 30.000 dinara novčane kazne.

Nemanji Radojkiću i Zoranu Joliću su potvrđene kazne od po 10 meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor i novčane kazne od po 60.000,oo dinara.

Godinu dana kućnog zatvora i 80.000 dinara potvrđeno je Srđanu Goluboviću, a Nemanji Stojiću osam meseci kućnog zatvora i 50.000 dinara.

Daniel Karl je osuđen na osam meseci kućnog zatvora i 40.000 dinara, mesec dana manje i istu novčanu kaznu dobio je Radomir Vujović, dok je Marko Žarković osuđen na šest meseci kućnog zatvora.

Samo je policajcu Goranu Stankoviću optuženom za zloupotrebu službenog položaja ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na osam meseci kućnog zatvora i naloženo je da mu se suđenje ponovi.

Presudom Apelacionog suda, koja je danas objavljena, od okrivljenih su oduzeti predmeti koji su upotrebljeni za izvršenje krivičnog dela i to USB memorija, eksterni hardiskovi, mobilni telefoni, memorijske kartice, laptopovi i drugi.

Okrivljeni su obavezani i da na ime imovinske koristi koju su pribavili izvršenjem krivičnog dela plate sudu određene novčane iznose.

Darko Todoroviće i Saša Glišić obavezani su da plate po 5.932,50 evra i 375 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti i 63.650 dinara, Miloš Tanasković 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, a ostali okrivljeni od 100 do 450 evra takođe u dinarskoj proptivvrenosti.

Ova grupa je prema presudi od sredine marta do novembra 2019. godine na području Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji, u iznajmljenim stanovima organizovala pružanje seksualnih usluga za veći broj klijenata.

U prestonici je bio najveći broj stanova i to na Novom Beogradu, a imali su iznajmljene stanove i na Dorćolu i Vračaru.

Grupa je pronalazila ženske osobe i podsticala ih na pružanje seksualnih usluga, stavljajući im u izgled zaradu od polovine ugovorenog iznosa za pružanje seksualnih usluga. Žene koje su se bavile prostitucijom radile su pod pseudonimoma.

Takozvane “sekretarice“, su male zadatak da stupe u kontakt sa korisnicima seksualnih usluga tzv. „klijentima“ i koordinišu predaju žena koje prušaju seksualne usluge – prostituciju.

Seksualne usluge su prethodno oglašavali putem internet sajtova, a zarada je zavisila od broja pruženih seksualnih usluga, navodi se pored ostalog u presudi.

Policijskom službeniku stanice Rakovica Stankoviću ponoviće se suđenje povodom optužbi da je na zahtev Todorovića, korišćenjem svoje šifre za pristup računarskom sistemu u kome se čuvaju službene evidencije MUP-a vršio provere za putnička vozila i identitete njihovih vlasnika, a ta vozila pojavljivala su se na mestima gde su se pružale usluge prostitucije.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO