Makić za TV1 – Jedna jedinstvena Islamska zajednica je ono cemu teze svi Muslimani u Sandzaku // video

Nakon sto je, gostujuci na tv1, Muamer Zukorlic ostro odbacio optuzbe da je fizicki napao direktora Ureda za hadzdz, Bekira ef. Makica, tvrdeci, izmedju ostalog,da je pozadina tih navoda pokusaj manipulacije, u direktnom ukljucenju u dnevnik tv1 Bekir ef. Makic na pitanje sta se desilo u kabinetu muftije Zukorlica, opisao je dogadjaje od 24. aprila, kada je imao sastanak sa Zukorlicem, koji je prema Makicevim recima od njega trazio da postpise svoju smenu.

MAKICTV1
BEKIR MAKIĆ U PROGRAMU TV1 UŽIVO

Makic je rekao da ga je Zukorlic na jednoj od prethodnih sednica Mesihata smenio, zbog, kako Makic tvrdi, toga sto je jedan od organizatora inicijative za pomirenje dve islamske zajednice u Sandzaku. Makic je naglasio da mu ljudska cast, dostojanstvo i verski ponos nisu dozvolili da postpise svoju smenu.

”Ja sam tada njima rekao da oni mogu bez mene organizovati hadzdz, a Zukorlica je to isprovociralo sto sam odbio da potpisem, eksplodirao je i tada je fizicki nasrnuo na mene, udario me sa obe ruke, stegao me za  vrat i svom silinom me bacio na pod. Tada sam povredio gornji deo kicme zbog cega nosim kragnu i to je ustanovljeno lekarskim pregledima, skenerom i izvestajima od strane lekara. Posle toga Zukorlic je nastavio da preti da ce me unistiti, da cu platiti za sva izdajnistva od Adema Zilkica do mene, da sam strani placenik, te da je to pocetak mog propadanja. Ja sam posle toga otisao kuci po terapiju, obavestio neke da sam bolestan, obavestio neke kolege sta mi se desilo, obavestio kabinet reisa Kavazovica, ne direktno Kavazovica vec njegov kabinet. Otisao sam u policiju gde sam dao izjavu, nakon cega je policija otisla kod lekara, a tada je vec otisla prva vest u medije da je Zukorlic fizicki nasrnuo na mene i istini za volju vest nije bila takva kakva je odmah otisla u medije da su me trojica tukla, jer me nisu tukla trojica vec je samo Zukorlic fizicki nasrnuo na mene i Zukorlic kada je video navece da ce to otici u medije on je u vecernjim satima sazvao sednicu Mesihata, i u vecernjim satima se Mesihat prvi put oglasio po tom pitanju, kao da me suspenduju zbog propusta u organizaciji hadzdza, a zapravo je hteo da prekrije svoju sramotu zbog njegovog fizickog nasrtaja na mene” objasnjava Makic.

Na pitanje da li su tacne tvrdnje Muamera Zukorlica  da se radi o ”obicnoj ujdurmi”, da je Makic osnovao turisticku agenicju Sandzaktravel preko koje je mimo propisa i saglasnosti IZ u dva navrata organizovano putovanje na hadzdz, te da je odbio potpisati primopredaju i dati dokumentaciju, Makic je rekao da je pre tri godine Mesihat izgubio protokol o organizaciji hadzdza i da je jedini nacin za organizaciju hadziluka da se oformi turisticka agencija.

”Ja sam tada iz Dzide nazvao Zukorlica i kazao mu da imamo ogromne probleme, da su pet puta vratili papire, odnosno  ugovore sa nadovjere i Zukorlic mi je tada rekao ”Bekire radi sta znas i umes, nemoj dozvoliti da ostanemo ove godine bez hadziluka”. Ja sam to uradio, tacno, oformio turisticku agenciju Sandzaktravel  i preko te turisticke agencije zadnje dve godine sam sredjivao papire u Saudijskog Arabiji. Sva papirologija koja se sredjivala ovde u Sandzaku  radjena je preko Mesihata, dakle plakati, reklame, organizacija hadzdza, cak recimo prosle godine na ispracaju hadzija na kome se obracao Zukorlic, ja nisam cak ni dovu ucio. Kako moze Bekir da organizuje hadzdz, a da Mesihat o tome nista ne zna, a sva papirologija je u rukama Mesihata? I nije tacno da nisam predao sve papire, predao sam  sve papire, a jedino sto je tacno jeste da nisam hteo da potpisem svoju smenu i necu je nikada potpisati jer mi ljudsko dostojanstvo nalaze da tako postupim. Vakcinacija hadzdzija se organizuje preko Mesihata, ako Misihat mozda nema informaciju, takodje sva predavanja se organizuju preko Mesihata za hadzije. Sve hadzije se upisuju u uredu za hadzdz i apsolutno sve ide preko Mesihata  i takve notorne neistine zaista ne prilice onoj ahmediji. Dakle, agencija psotoji i ona je na moje ime zabog papira u Saudijskoj Arabiji, to je jedini vid organizacije ili mogucnost da se organizuje hadzdz, a ja sam tada njima rekao, tog dana na sastanku, vi  mozete da mimo mene organizujete hadzdz, ali ja svoj ponizenje potpisivati necu” kazao je Makic za tv1.

Na pitanje da prokomentarise Zukorlicevu tvrdnju da sve fabrikuje Beograd, Makic je odgovorio da su po Zukorlicu, svi oni koji su bili sa njim pa su otisli od njega, izdajnici, te da je sve povezano za Beograd.

”Dakle, ako bismo napravili spisak Zukorlicevih izdajnika taj spisak bi bio toliko dug da u Novom Pazaru ili Sandzaku ne bi ostalo pe ljudi koji nisu izdajnici. Fenomen izdajnistva je zastupljen ili prisutan samo kod nas. Muslimani u Bugarskoj imaju problema, Muslimani  u Grckoj su podeljeni u dve Islamske zajednice, Muslimani Makedonije su takodje bili podeljeni, Muslimani Albanije, Kosova, pa i kod Muslimanana u Bosni i Hercegovini takodje  je bilo problema, ali nigde ne postoji fenomen izdajnistva. To postoji samo kod Zukorlica i doista za svako povezivanje bilo kakve situacije sa Beogradom ne samo da ne postoji argumentacija, nego ako hocemo realno da sagledamo znamo kada je bio Dan obelezavanja stradana Muslima na u Srebrenici  11. Jula, da je taj isti Zukorlic bio na inauguraciji Tadicu u Beogradu a nije bio u Srebrenici , da se taj isti Zukorlic zalagao za cepanje Sandzaka, na dan glasanja ili na referendumu kada se Crna Gora odcepila od Srbije i to su dovoljni dokazi koliko Beograd stoji iza ovoga i iza  cega sve stoji Beograd” kazao je Makic.

Makicu je postavljeno pitanje da li po njegovim saznanjima postoji zvanicna istraga o ovom slucaju.

”Ne, ne postoji nikakva istraga u vezi sa ovim slucajem. Drzavni tuzilac koji je toga dana bio dezurni  nije pokrenuo krivicnu prijavu iako je imao validne dokaze, jer postoje izvestaji od lekara da sam toga dana doziveo tesku telesnu povredu. Ja planiram pokrenuti  postupak protiv Zukorlica za ono sto je bilo u njegovom kabinetu i za klevete koje je izneo kasnije” izricit je Makic.

Na pitanje sta misli o radu i celokupnom delovanju muftije Zukorlica, Makic je odgovrio da je u pocetku svog mandata Zukorlic bio jedan od najvecih autoriteta u Sandzaku, te da se vremenom zbog, kako je rekao Makic, gresaka taj autoritet topio.

”Primera radi, kada je reis Ceric prvi put dosao u Sandzak njega je docekalo oko 50.000 ljudi. Kada je reis Ceric na kraju svog mandata posledji put dosao u Sandzak njega je docekalo oko 300 ljudi. To dovoljno govori o autoritetu i rejtingu Zukorlica. Zukorlic je doista u Islamskoj zajednici nepotista , zaposlio je mnogo svoje rodbine, pored toga ima jednu grupicu poltrona koji rade samo za Zukorlica. Po Ustavu IZ muftija polaze zakletvu pred predsednikom Mesihata , dakle Zukorlic pred Zukorlicem, sto je ne samo kontradiktorna stvar vec je nesto sto ne prilici jednoj ozbiljnoj organizaciji  a kamo li Islamskoj zajednici  i Zukorlic je mnogim svojim promasajima doveo Islamsku zajednicu dokle je doveo. Ona je u njegovo vreme podeljena i dan danas je podeljena i svi oni koji misle drugacije od njega  su izdajnici. Jedini nacin da se ovo zaleci jeste da Bosna i Turska, tj Rijase BiH i Dijanet Turske svim svojim kapacitetom udju u ovaj nas problem, a mozda jedno od resenja jeste da se organizuje referendum da li su Muslimani ovih krajeva tj Sandzaka i Srbije za vracanje jedistva Islamskoj zajednici , a posle toga i neki izbori koji bi bili pod nadzorom Bosne ili Turske. Odgovorno tvrdim da je Zukorlic fizicki nasrnuo na mene samo zbog toga sto sam jedan od pokretaca inicijative za pomirenje dve Islamske zajednice. Nema drugog  razloga, ne radi se o trecoj Islamskoj zajednici . Jedna jedinstvena Islamska zajednica je ono cemu teze svi Muslimani u Sandzaku” izricit je bio Makic u ukljucenju u program tv1.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO