Makić: Pojedinci su odgovorni za “paradžemate” u Sandžaku

Novi Pazar – Mr Bekir Makić iz Inicijative za pomirenje i ujedinjenje islamskih zajednica rekao je za Radio televiziju Novi Pazar da u potpunosti podržava najavljeno ukidanje “paradžemata” u Bosni i Hercegovini, iako je kako smatra Makić reakcija dosta zakasnela, a metod za rješavanje tog problema loš. On objašnjava da je situacija u Sandžaku mnogo drugačija, zbog postojanja dvije Islamske zajednice.

 

Takozvani paradžemati ili “džamije štete” pojavili su se na ovim prostorima prilikom povratka velikog broja studenata koji su bili zainteresovani da daju doprinos, ali oni tada nisu naišli na razmijevanje i sačekala su ih zatvorena vrata Islamske zajednice. Zbog situacije koja je nastala, odgovornost treba potražiti i kod IZ, smatra mr Bekir Makić iz Inicijative za pomirenje i ujedinjenje islamskih zajednica.
On dodaje da duboko vjeruje u nijet Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine, ali da metodi za borbu protiv “paradžemata” su, smatra on potpuno pogrešni. U Sandžaku je situacija potpuno drugačija, objašnjava Makić, zbog postojanja dvije Islamske zajednice, te Ustava Mešihata iz 2007. godine, kojim se ta ustanova odcijepila od Rijaseta BiH.
Makić je ponovio da odgovornost treba da snose, i sami problem da riješe oni koji su doveli do formiranja “paradžemata”. Uvjerava Makić da su Mešihat islamske zajednice u Srbiji i Rijaset Bosne I Hercegovine dvije zasebne institucije, što govori i činjenica da muftija Muamer Zukorlić, prema Makićevim riječima bez znanja reis-uleme Fejzića i Riijaseta BiH, po Sarajevu održava razne tribune.
Takođe naš sagovornik strahuje da je situacija u Bosni I Hercegovini kompleksna, te da je i tamo očigledno djelovanje kako je rekao “desničara” koji su bili glavni faktor u podjelama i razbijanju Islamske zajednice u srbiji.
Makić na kraju kaže da je neprihvatljivo i to što su pripadnici Mešihata iz Sandžaka u Crnoj Gori napravili “paramedžlise” odnosno paraodbore, koji broje više desetina džemata, što je mnogo opasnije od stanja sa “paradžematima” i “neutralnim džamijama” u Sandžaku.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO