Naslovna Tehnologija Hardver Majkrosoft kupuje Nokiju za 5,44 milijarde evra!

Majkrosoft kupuje Nokiju za 5,44 milijarde evra!

nokia lumia

Majkrosoft je objavio da će kupiti deo Nokije koji se bavi proizvodnjom mobilnih telefona i to za 5,44 milijarde evra.

Iako je do skoro bila svetski lider u proizvodnji mobilnih telefona, Nokija se danas bori sa izazovima koje su pred nju postavili proizvođači pametnih telefona Samsung i Apple. Konačan dogovor trebalo bi da bude postignut u prvom tromesečju 2014. godine, a moraju da ga odobre Nokijini deoničari i nadležna agencija za regulciju tržišta.

Nokia je 2011. postala partner Majkrosofta čiji se operativni sistem Windows Phone nalazi u njihovim telefonima, što mnogi i apostrofiraju kao glavni problem Nokije u trci sa Samsungom, koji je na androidu, i Eplom, koji ima svoj operativni sistem.

– Ovo je hrabar korak u budućnost, situacija u kojoj dobijaju svi: zaposleni, deoničari i potrošači – rekao je Stiv Balmer, izvršni direktor Majkrosofta, koji je istovremeno najavio odlazak iz te kompanije.

U sklopu ugovora u Majkrosoft prelazi glavni izvršni direktor finske firme, Kanađanin Stefan Elop, koji je napustio Majkrosoft 2010. godine i koji se u poslednje vreme navodi kao naslednik Stiva Balmera.

Upravo je Balmer bio kritikovan jer se Majkrosoft nije uključio u revoluciju mobilnih uređaja, predstavljajući tablet Surfejs tek 2012. godine.
Majkrosoft u sklopu ugovora preuzima i Ašuu, brend jeftinih mobilnih telefona namenjenih tržištima zemalja u razvoju.

Exit mobile version