Majkrosoft kupuje Nokiju za 5,44 milijarde evra!

nokia lumia

Majkrosoft je objavio da će kupiti deo Nokije koji se bavi proizvodnjom mobilnih telefona i to za 5,44 milijarde evra.

Iako je do skoro bila svetski lider u proizvodnji mobilnih telefona, Nokija se danas bori sa izazovima koje su pred nju postavili proizvođači pametnih telefona Samsung i Apple. Konačan dogovor trebalo bi da bude postignut u prvom tromesečju 2014. godine, a moraju da ga odobre Nokijini deoničari i nadležna agencija za regulciju tržišta.

Nokia je 2011. postala partner Majkrosofta čiji se operativni sistem Windows Phone nalazi u njihovim telefonima, što mnogi i apostrofiraju kao glavni problem Nokije u trci sa Samsungom, koji je na androidu, i Eplom, koji ima svoj operativni sistem.

– Ovo je hrabar korak u budućnost, situacija u kojoj dobijaju svi: zaposleni, deoničari i potrošači – rekao je Stiv Balmer, izvršni direktor Majkrosofta, koji je istovremeno najavio odlazak iz te kompanije.

U sklopu ugovora u Majkrosoft prelazi glavni izvršni direktor finske firme, Kanađanin Stefan Elop, koji je napustio Majkrosoft 2010. godine i koji se u poslednje vreme navodi kao naslednik Stiva Balmera.

Upravo je Balmer bio kritikovan jer se Majkrosoft nije uključio u revoluciju mobilnih uređaja, predstavljajući tablet Surfejs tek 2012. godine.
Majkrosoft u sklopu ugovora preuzima i Ašuu, brend jeftinih mobilnih telefona namenjenih tržištima zemalja u razvoju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO