Majke Srebrenice posjetile stratište svoje djece u Kravici

Majke Srebrenice upravo su, bez ikakvih zapreka ušle u prostor Magacina otkupa u Kravici i uz učenje fatihe prisjetile se svojih ubijenih sinova.

Za razliku od prošle godine, ovog 13.jula dvadesetak pripadnika MUP-a RS-a samo je propratilo njihov ulazak, bez bilo kakve reakcije.

Inače, tri autobusa dovezla su majke u Kravicu. Samo približavanje magacinu izazvalo je glasan plać i jecaje majki, posebno onih koje znaju da su im djeca strijeljana na ovom mjestu. Šuhra Malić, iako u invalidskim kolicima, nije željela da propusti trenutak da obiđe mjesto gdje joj je strijeljan sin Fuad.

– Oči majkine! Evo što su ga ubili, nego mi tolike godine ne daju da uđem u ovu zgradu da mu proučim fatihu. Ne daju, ko da smo mi pobili njihovu djecu, a ne oni našu – jecajući progovara majka Šuhra koja je svih ovih godina pokušavala posjetiti mjesto gdje joj je ubijen sin.

Majke su nakon Kravice, autobusima krenule prema Orahovcu na području zvorničke općine, gdje je, također, strijeljano nekoliko stotina Srebreničana.

Srebreničanke će, nakon Kravice, tokom dana obići i druga stratiša u Podrinju, kao što su škola u Orahovcu i Petkovcima, Brana crvenog mulja i Pilica.

Inače, tokom posjete Orahovcu i Petkovcima majkama će se po prvi put obratiti Nedžad Avdić, koji je preživio strijeljanje u Petkovcima. Tada je imao 17 godina i ranjen, uspio je tokom noći ispod gomile mrtvih ljudi dopuzati u obližnju šumu, i nekoliko dana poslije doći na teritoriju Nezuka u Sapni.

Puštali muziku

Da i ove godine ne protekne sve bez incidenata pobrinula su se dvojica pojedinaca koji su u vrijeme dolaska majki Srebrenice i Žepe puštali glasno muziku i pjevali pjesme.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO