Naslovna Vijesti Hronika Maja Gojković “isparila” iz predmeta o korupciji!

Maja Gojković “isparila” iz predmeta o korupciji!

maja-gojkovic(1)

Maja Gojković, potpredsednica SNS-a, neće odgovarati zbog ugovora o izmeštanju Autobuske stanice u Novom Sadu koji je potpisala sa auto-transportnim preduzećem (ATP) „Vojvodina“ dok je bila na čelu gog grada, otkriva „Alo!“. Policija je taj predmet spakovala i predala tužiocu.

Maja Gojković je ispitivana tokom istrage, u ovom slučaju ima i njene odgovornosti. Morala je da zna na šta stavlja svoj potpis i da li grad može da ispunu ugovorene obaveze. Međutim, ona se tokom istrage branila da nije kriva – priča naš izvor iz istrage.

Na osnovu uvida koji je „Alo!“ imao u predmet, Maja Gojković se nigde ne tereti da je odgovorna za potpisivanje tog ugovora, koji se procenjuje da je sklopljen na štetu grada Novog Sada. Prema informacijama do kojih smo došli, u ovom slučaju krivično će odgovarati nekadašnji najbliži saradnici bivše gradonačelnice, kako iz Skupštine grada Novog Sada, tako i iz sektora urbanizma. Zanimljivo je da se u predmetu nigde ne pominje još jedan potpredsednik SNS-a, Igor Mirović, koji je u vreme potpisivanja ugovora bio direktor Zavoda za izgradnju grada.

Nova stanica ni do danas nije profunkcionisala, a grad Novi Sad, prema prvobitnoj presudi, bio je dužan da vlasniku ATP „Vojvodina“ Iliji Deviću isplati 1,3 milijarde dinara jer nije ispunio ugovornu obavezu. Gradske vlasti Novog Sada su se žalile na ovakvu presudu i u junu ove godine Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da ATP „Vojvodina“ dobije samo 300 miliona dinara sa kamatom, ali Dević ni do danas nije podigao taj novac, koji se nalazi na specijalnom računu u jednoj banci. U međuvremenu, Dević se na odštetu od 300 miliona dinara pre pet meseci žalio Vrhovnom sudu, koji još „razmatra predmet“.
Izvor blizak Deviću tvrdi da vlasnik ATP „Vojvodina“ trpi pritiske i ucene da odustane od daljih tužbi protiv grada Novog Sada.

– Čak su on i njegova porodica dobijali pretnje da neće dobro proći ukoliko ne odustanu, pretili su im i neki lokalni političari, ali iz straha neće javno da govore o tome – kaže naš sagovornik.
Dević je kupio ATP „Vojvodina“ na aukciji 27. jula 2004. godine. Privatizacija je u početku bila uspešna jer je poštovan investicioni program – kupljeno je 20 novih autobusa, a zaposleno je i 200 novih radnika. Dve godine kasnije, Dević je zaključio ugovor sa Majom Gojković o izgradnji nove autobuske stanice. Objekat je završen, ali grad nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju. Zbog dospelih rata kredita, preduzeće je otišlo u stečaj, a Dević je podneo tužbu protiv grada za naknadu štete. Predmet bio je upravo taj ugovor iz 2006. godine. Inače, ovu aferu je Evropski parlament ubrojao među pet najvećih korupcionaških afera u Srbiji.

Maja: Kriv je DS!
Juče smo pozvali Maju Gojković u nameri da čujemo i njen komentar o ovom slučaju, ali ona nije odgovarala na pozive i poruke. Inače, bivša gradonačelnica ranije je optužila DS da je odgovoran za štetu nanetu gradu i dugu prema ATP „Vojvodina“. Kako je rekla, nije očekivala odluku Privrednog apelacionog suda po kojoj je Novi Sad dužan da plati tu sumu ATP „Vojvodina“ i da je do takve situacije „došlo nečinjenjem vlasti koju je predvodio DS“. Gojkovićeva je na čelo Novog Sada došla kao kadar SRS-a, a kasnije je osnovala Narodnu partiju. Ta stranka kolektivno je ušla u Srpsku naprednu stranku, a Gojkovićeva je postala potpredsednica SNS-a.

sandzakhaber / izvor: alo.rs

Exit mobile version