Naslovna Featured Istaknuto Mahmutović: “Situacija ozbiljna, ali je sistem dobro pripremljen”

Mahmutović: “Situacija ozbiljna, ali je sistem dobro pripremljen”

“Prema podatku koji smo dobili danas poslepodne, od 13 uzoraka upućenih iz novopazarske Opšte bolnice, 11 je pozitivnih na covid 19. To je ukupno 12 pozitivnih pacijenata”, kazao je direktor Opšte bolnice Novi Pazar, dr Meho Mahmutović gostujući u “Dnevniku”, centralnoj informativnoj emisiji RTV Novi Pazar On je podsetio da je od nadležnih prema građanima išao neprekidan apel da

poštuju mere zaštite i da se ne okupljaju.

“Reč je o pandemiji sa kojim se suočava čitav svet. Dobra vest jeste da je zdravstveni sistem Novog Pazara stabilan. Sve odeljenja su opremljena i dobro stojimo kadrovski, a što je najvažnije, nemamo obolelih među zdravstvenim radnicima”, kazao je dr Mahmutović, ističući da rešavanje hitnih stanja funkcioniše bez zastoja. “Infarkt, dijaliza, onkologija sa hemoterapijom kao i hitan operativni program funkcioniše”, rekao je direktor Opšte bolnice. Ostali kapaciteti su, po njegovim rečima u funkciji borbe protiv širenja pandemije. “Ovih dana smo okončali dovod centralnog kiseonika u zgradu palijativne i starog Internog odeljenja koje će biti centar za obolele. Znate da imamo ambulantu za febrilna stanja u zgradi Medicine rada, skener i rendgen rade 24 sata”, rekao je dr Mahmutović.

Pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija a koji su zaraženi virusom se, prema njegovim rečima, najpre upućuju u tercijarne centre. ” U našem slučaju, to je Kragujevac. Tako će biti do ispunjenja tercijetnih kapaciteta, kada počinje hospitalizacija u regionalnim centrima, kao što je naša bolnica”, istakao je direktor

Opšte bolnice, dr Meho Mahmutović.

Zaštitne opreme, po njegovim rečima, ima dovoljno. “Očekujemo da do nas dođe i određen broj respiratora. Upozoravali smo da situacija može postati teška a potom i sve složenija. Sledi nam jedna ozbiljna nedelja”, poručio je dr Mahmutović. Direktor Opšte bolnice je rekao da je, kada je reč o prvom potvrđenom slučaju u Novom Pazaru, u potpunosti ispoštovana predviđena procedura u odnosu na identifikaciju kontakata i određivanje mera prema njima.

Direktor Mahmutović je, gostujući u dnevniku RTV Novi Pazar apelovao da se ljudi ne okupljaju na javnim mestima, jer time ugrožavaju sopstvenu i bezbednost drugih. “Dobro je što su najstariji uglavnom u svojim kućama. Ali ova bolest nije opasnost samo po njih, već po sve nas, bez obzira na pol i godine pa se apel danas posebno odnosi na naše mlađe sugrađane”, poručio je direktor Opšte bolnice Novi Pazar, dr Meho Mahmutović.

Exit mobile version