Mahmutović – roditelji, obrazovne ustanove i policija da preduzmu korake kako bi se trend maloletničke delikvencije zaustavio

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović upozorio je danas da se taj grad suočava sa porastom maloletničkog nasilja i da je neophodno da roditelji, obrazovne ustanove i policija preduzmu korake kako bi se taj trend zaustavio.

meho_mahmutovic

Mahmutović je, povodom sinoćne tuče učenika dve srednje škole, podsetio da je to bio još jedan u nizu događaja koji pozivaju na reakciju, jer samo pre nekoliko dana u dvorištu novozaparske Gimnazije učenik je nožem povredio roditelja drugog učenika, a pre mesec dana u Osnovnoj školi “Tršo” u školskoj torbi jednog dečaka pronađen je pištolj.
“Pošto se radi o porastu maloletničke delinkvencije, na potezu su najpre porodice, zatim škole, organi bezbednosti i lokalna samouprava, koji će morati zajedno da porade na tome da se stepen bezbednosti podigne na viši nivo”, rekao je Mahmutović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, roditelji moraju da vode računa gde im deca odlaze, da pogledaju šta nose u svojim đačkim torbama, jer je porodica osnovna ćelija društva.
“Na školama je, takođe, velika odgovornost, posebno na nastavničkom kadru koji mora preventivno da deluje na učenike kako bi se bezbednost u školama povećala. Školski pojlicajci će takođe morati da obrate više pažnje na učenike i na njihovu neposrednu okolinu kao i školska dvorišta”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara.

Lokalna samouprava će, kako je najavio, organizovati sastanak sa predstavnicima policije, kako bi se postigao dogovor o merama koje bi mogle da se preduzmu radi suzbijanja maloletničke delinkvencije.

U sukobu više učenika Ekonomske škole i Gimnazije sinoć su nožem povređena četvorica dečaka, od kojih su trojica zadobila teške telesne povrede.

 

NOVI PAZAR – Službenici Policijske uprave u Novom Pazaru lišili su slobode maloletnika zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo – ubistvo u pokušaju, saopšteno je iz te Policijske uprave.

Kako je navedeno, službenici Policijske uprave su osumnjičenog, uz krivičnu prijavu, predali sudiji za maloletnike.

U sukobu više učenika Ekonomske škole i Gimnazije sinoć su nožem povređena četvorica dečaka, od kojih su trojica zadobila teške telesne povrede.

Tri učenika iz Ekonomske škole i dva učenika iz Gimnazije, učesnici su tuče koja se sinoć dogodila u Novom Pazaru, a u kojoj su povređena četvorica dečaka, rekao je ranije danas direktor Ekonomsko – trgovačke škole Sead Ljajić.
“Sva lica su maloletna i učenici su drugog i trećeg razreda”, rekao je Ljajić novinarima.

On je dodao da su od lekara koji je operisao povređene dečake i koji prati njihovo stanje dobili informaciju da su oni van životne opasnosti.

 

Savet: Policija da uradi izveštaj o bezbednosti u gradu

 

Savet za bezbednost grada Novog Pazara odlučio je na današnjoj sednici da od Policijske uprave zatraži zvaničan izveštaj o bezbednosti na nivou grada, sa posebnim osvrtom na poslednja dešavanja.

U Novom Pazaru sinoć je došlo do incidenta u kome su četvorici učenika Ekonomsko- trgovinske škole nanete povrede nožem.
“Činjenica je da su građani veoma uznemireni. Neophodno je alarmantno stanje rešavati institucionalno, za šta postoji dobra volja. Neophodno je da svi relevantni faktori učestvuju u realizaciji zajedničkog interesa, a to je bezbednost građana”, rekao je predsedavajući Savetom za bezbednost Hajrudin Hajrović, a objavljeno je na sajtu grada Novog Pazara.

Prema njegovim rečima, za ukupnu bezbednost građana odgovoran je svaki pojedinac.
“Sa pozicije predsednika Saveta za bezbednost, ali i kao čovek verujem da ćemo zajedničkim naporima uspeti da bezbednost podignemo na viši nivo. Sveukupna situacija je rezultat brojnih socio- ekonomskih i drugih faktora, ali probleme treba identifikovati, nazvati ih pravim imenom i pristupiti rešavanju”, rekao je Hajrović.

Ukazujući da se bezbednost stvara, on je istakao da je obaveza svih da Novi Pazar bude bezbedan grad, što bez zalaganja nije moguće.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO