Mahmutović: Pacijentima će biti lakše, krv će čekati pacijente

Od 1. januara ove godine započela je puna primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namensko davanje krvi. Na snagu stupa dobrovoljno davalaštvo, kroz dve vrste ustanova: ovlašćene transfuzijske ustanove i bolničke banke krvi.

Zakon je prema rečima direktora Opšte bonice Novi Pazar, dr Meha Mahmutovića, veliko olakšanje za sve koji se pripremaju za neki operativni zahvat.

“Pacijenti su ranije čekali krv, a od sada će krv čekati njih. Do sada bio čest slučaj da se od porodice, pre nego što se pacijent stavi na operativni program, traži da obezbedi davaoce za određeni broj jedinica krvi, što nije uvek lako. Novi zakon znači da će krvi biti dovoljno za sve kojima je potrebna a da će davanje dragocene tečnosti biti organizovano na dobrovoljnoj osnovi”.

Odredbama zakona službe za transfuziju u gradovima opštinama se ne ukidaju, već postaju dobro organizovane banke krvi. Novi Pazar je, prema novom propisu a na zadovoljstvo građana sastavni deo beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

“Najbolje je raditi sa najjačima jer takva saradnja garantuje kvalitet. U saradnji sa Institutom, pravićemo uz još 11 opština i gradova, plan godišnjih potreba i plan akcija prikupljanja krvi, a što je najvažnije, uspostaviće se jedinstven način prikupljanja i obrade materijala”, rekao je dr Mahmutović.

Akcije prikupljanja krvi u Novom Pazaru organizovaće ubuduće isključivo Crveni krst i lokalna samouprava.

Prva akcija zakazana je već u utorak 15. januara ove godine, u periodu od 10 do 14 sati u foajeu novopazarskog Kulturnog centra. Ovo je izuzetna prilika da doborovoljnim davanjem spasite nečiji život. Novopazarci su poznati po humanosti i očekuje se veliko interesovanje među dobrovoljnim davaocima krvi.

Novopazarskoj opštoj bolnici je potrebno oko 1900 jedinica krvi godišnje, odonsno 130 jedinica na mesečnom nivou. Za obezbeđivanje zaliha potrebnih pacijentima Opšte bolnice važno je da se na svakih 15 dana na poziv Crvenog krsta odazove 65 građana, što za grad sa preko sto hiljada stanovnika neće predstavljati problem.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO