Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je danas da ne može da zamisli da se na nekadašnjem mestu Han-a i kafane Granata pravi drugi moderniji objekat koji bi narušio izgled prvomajske ulice koja je jedna od najstarijih ulica u Novom Pazaru. On je takođe kritikovao Zavod za Zaštitu spomenika iz Kraljeva koje je gradska uprava više puta kontaktirala i nisu pružili podršku gradu u zaštiti ovih dobara.

meho_mahmutovic

“kako će neko praviti nešto drugo, jer to je objekat koji je pod zaštitom države i svaka druga priča bi bila izlišna jer šta možete drugo da pravite na mestu na kome je bio spomenik kulture osim isti takav spomenik”.

Mi smo i prošlog puta kada je bila privatizacija bili protiv toga da se istorijski spomenici privatizuju ali na žalost
niko se nije odazvao našim molbama. Na prvi pogled odmah se vidi da počevši od novopazarske banje, hamama, hana i granate to su spomenici za koje grad nema ingerencije već republički zavod za zaštitu spomenika ruinirani  jer oni koji su nadležni za to i čije je sedište u Kraljevu i Beogradu uopšte nisu vodili računa o ovim spomenicima niti su pružili podršku i priliku Gradu da zaštiti svoje spomenike iako smo to tražili više puta.

Vatrena stihija koja je u potpunosti progutala Smailbegovića han, koji je poznatiji kao Granata, lokalizovana je oko tri sata iza ponoći. Uzrok požara nije poznat a kako saznajemo  uviđaj će biti obavljen u petak.

Požar je oko 22 sata najpre zahvatio krovnu konstrukciju jednog od najstarijih objekata u Novom Pazaru a vatra je ubrzo progutala ceo kulturno istorijski spomenik.

Kako saznajemo, vatrogasci će dežurati tokom noći jer, kako nam je rečeno, postoji opasnost da vetar opet rasplamsa vatru.

Zgarište su obišli gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, članovi gradskog veća i narodni poslanik Enis Imamović.

Gradonačelnik Meho Mahmutović, rekao je za Regionalnu televiziju da su vatrogasci loše reagovali i da ta služba ne raspolaže adekvatnom mehanizacijom.

-U Novom Pazaru sve što se zapali mora u potpunosti da izgori jer naša Vatrogasna služba nije dobro organizovana. Sa ovom mehanizacijom, sa kojom su došli, ne mogu ugasiti mnogo manju vatru jer ovo više liči na igračke nego na protivpožarnu opremu, rekao je Mahmutović i dodao da Vatrogasnoj službi nedostaju stručni kadrovi.

On je rekao i da Vojska RS nije bila obaveštena o ovom požaru a da su se njeni pripadnici pojavili tek kada ih je on pozvao.

-Umesto da odgovorni ljudi iz Vatrogasne službe odmah pozovu Vojsku Republike Srbije i svoje kolege iz susednih opština, oni su ovim prskalicama sami gasili vatru. Kada sam pozvao ljude iz Vojske, oni su mi rekli da ne znaju za požar, što govori da je Vatrogasna služba loše reagovala, kazao je on i dodao da su u pomoć pritekla Javna komunalna preduzeća i privatne firme iz Novog Pazara.

Mahmutović je ovom prilikom javno pozvao Republiku Srbiju i pomoćnika ministra MUP-a i načelnika Sektora za vanredne situacije, koji je nadležan za rad Vatrogasnih službi, Predraga Marića da osposobi ovu službu u Novom Pazaru.

-Pozivam Republiku Srbiju i pomoćnika ministra MUP-a Predraga Marića da Vatrogasnoj službi u Novom Pazaru obezbede potrebnu mehanizaciju ali i da je kadrovski pojačaju. Nama su ruke vezane, mi možemo samo da apelujemo na nadležne organe ove države i da od njih tražimo da nešto promene na bolje u Vatrogasnoj službi, kazao je Mahmutović.

U velikoj opasnosti su bili i objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini Granate pa su pripadnici Vatrogasne službe, radnici Javnog komunalnog preduzeća Čistoća i građani vatru usmeravali na unutrašnjost zgarišta.

Ovaj kulturno istorijski objekat smešten je u Staroj čaršiji u Novom Pazaru i bio je pod zaštitom države. Iako ga je država „čuvala“ spomenik je bio u potpunosti zapušten a kafana, smeštena u prizemlju, poslednjih godina nije radila. Godinama se Smailbegovića han urušavao i predstavljao opasnost za prolaznike, obzirom da je smešten u srcu Stare čaršije.

Smailbegovića han, koji ima više vlasnika, pretrpeo je granatiranje u prošlom veku, zbog toga je ovaj objekat poznatiji pod nazivom Granata.