Mahmutović na biznis forumu o ulaganjima u zdravstvo

Govoreći na ovogodišnjem biznis forumu, koji se proteklih dana održavao na Kopaoniku, odnosno panelu posvećenom zdravstvu, državni sekretar Ministrastva zdravlja dr Meho Mahmutović kazao je da zdravstvo i ekonomija idu zajedno te da jaka ekonomija za rezultat ima razvijenu medicinu.

Ekonomski oporavak i stabilnost zemlje je prema njegovim rečima rezultirao i poboljšanjem zdravstvenog sistema.

Mahmutović je posebno podsetio na brojne investicije u zdravstveni sistem, fizičke objekte, kazavši da su gotovo sve zdravstvene ustanove rekonstruisane, te da se radi na izgradnji novih.

On je naglasio da se radilo na stvaranju boljih uslova rada, kupovinom velikog broja aparata, te da se uporedo sa tim radilo i na povećanju broja zdravstvenih radnika.

Od 2014. godine do danas je, prema podacima koje je izneo Mahmutović, 8.000 novih radnika ušlo u sistem zdravstva.

Mahmutović je govorio i o načinima finansiranja zdravstvenih usluga, te infrastrukturnih projekata.

Na panelu posvećenom zdravstsvu, a održanom u okviru Kopaonik biznis foruma, bilo je reči i o pravljenju mogućih strategija u domenu saradnje sa privatnim zdravstvenim sektorom kojeg je Mahmutović ocenio za partnera koji može da olakša i pomogne Ministarstvu zdravlja, istakavši da u fokusu mora biti pacijent ali istovremeno i zdravstveni radnici koji su temelj tog sistema.

Mahmutović je na kraju panela zaključio da su aktivnosti Ministarstva zdravlja usmerene na stvaranje ambijenta u kom će biti očuvano državno zdravstvo, a pacijentima omogućeno besplatno i kvalitetno lečenje I zdravstvena zaštita I to od skrininga do najsofisticiranije medicine. Jedan od imperativa, prema njegovim rečima je I digitalizacija kompletnog zdravstvenog sistema, zaokruživanje procesa elektronskog recepta, uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona, te novog načina finansiranja po principu dijagnostički srodnih grupa.

Preduslov da ovakvi ciljevi budu ostvareni jesu ekonomska stabilnost i finansijska konsolidacija,odnosno sve ono za šta se aktuelna Vlada zalaže, smatra Mahmutović.

Osim  Mahmutovića koji je panel diskusiji o zdravstvenom sistemu i mogućoj saradnju privatnog i državnog sektora prisustvovao ispred Ministarstva zdravlja, učešće su uzeli i direktorka Bel Medica  Jasmina Knežević, predsednik UO Medicgroup Beograd Dejan Pešić, vlasnik Farma logist, najvećeg distributera lekova u Srbiji Miomir Nikolić, generalna direktorka nemačke farmaceutske kompanije Roche Ana Govedarica, te predstavnici republičkog PIO fonda.

Inače, ovogodišnji Kopaonik biznis forum počeo je pričom o šansama Srbije u digitalnoj ekonomiji, a centralna tema ovogodišnjeg foruma bila je “Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast i razvoj?”

Podsećamo da se već dve i po decenije postojanja Kopaonik biznis foruma, popularnog “srpskog Davosa”, hiljade ekonomista, političara, diplomata, biznismena i medijskih ekipa početkom svakog marta sastaje na Kopaniku, sa idejom da odgovore na najveće izazove srpske ekonomije u godinama pred nama.

Ovogodišnji,  jubilarni, 25. Kopaonik biznis forum okupio je rekordnih 1.000 učesnika i panelista.

Prilikom otvaranja ovog, u jugositočnoj evropi najuticajnijeg biznis foruma, organizovan je koktel koji je okupio brojne privrednike, ekonomske stručnjake, članove Fiskalnog saveta, a među njima je bio i direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Poseban gost na zatvaranju Kopaonik biznis foruma danas je bila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je govorila na temu pozicioniranja Srbije u vodećim svetskim trendovima, a juče je forumu prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor:rtvnp

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO